this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bor Gud i bollen?

“Innan matchen tippar jag faktiskt 2–1 till Holland…” – Marcus Birro. Efter matchen. Det gjorde jag ocksĂ„. Och 5–3 till Uruguay mot Ghana efter 1–1 vid full tid. Jag Ă€r en jĂ€vel pĂ„ att tippa. EfterĂ„t.
Birro kommenterar fotboll i Expressen och Àr med pÄ ett hörn i TV4 ockÄ. DÀrför passar han i dag pÄ att ge dem som rapporterar frÄn fotbolls-VM i SVT nÄgra fula efterslÀngar. Alltid kan det ge nÄgot mer smörjobb pÄ fyran sedan. Att stÀlla sig in Àr Birros bÀsta gren. Jag skulle sÀga att Birro Àr en mobbare ocksÄ: en som marscherar med makten och den han för tillfÀllet har mest nytta av. Alltid med dem som Àr flest. Det Àr bara Birro som tror att det Àr pÄ nÄgot annat vis.
Birro sĂ€ger att Brasilien inte spelade bra mot Holland. Men “ett enda riktigt bra anfall rĂ€cker för att fĂ„ kommentatorerna pĂ„ Svt att falla ner pĂ„ knĂ€l och tacka Gud…”
TyvÀrr blir den snedsparken till ett sjÀlvmÄl i den egna kassen. Ingen blandar ihop Gud och fotboll oftare Àn Birro. I hans medvetande bor rent av Gud i sjÀlva bollen. En egendomlig sammanblandning av spinozisk metafysik och idrott som Birro delar med Björn Ranelid.
Birro gillar inte Brasilien. Han Ă€r förbannad för att laget fĂ„r mer uppmĂ€rksamhet Ă€n Italien. All denna “församlade expertis som hyllar Brasilien som Guds gĂ„va till fotbollen”. Birro “fĂ„r utslag av detta tröttsamma, inskrĂ€nkta och blinda sĂ€tt att stĂ€ndigt, och utan eftertanke, hylla allting som Brasilien gör”.
Det Àr bara Birro som ser att hela det brasilianska laget Àr ett gÀng puckon pÄ plan. SÀrskilt knÀppskallarna pÄ SVT fattar ingenting. Det gör bara Birro: han vet till och med att Felipe Melo ska göra sjÀlvmÄl lÄngt innan. Varför leder inte han laget frÄn Brasiliens bÀnk? DÄ hade det varit Holland som fÄtt resa hem frÄn Sydafrika i stÀllet.
“Det stĂ€ndiga svassandet för Brasilien pĂ„ Svt Ă€r hopplöst infaltil, tröttsam och direkt motbjudande. Alla ler saligt. Alla vill ligga sked. Alla vill rita och berömma, saligt falla in i tacksamma spasmer över brassarnas sĂ€tt att spela fotboll.
Det Ă€r direkt tjĂ€nstefel att alltid falla in i en sorts hyllningspsalm. Detta sker varje gĂ„ng, varje Ă„r, vid varje tillfĂ€lle. Det gĂ„r aldrig över.”
Om Birro inte hade nĂ€mnt Brasilien kunde detta ha varit en rĂ€ttvisande beskrivning av hans eget sĂ€tt att kommentera italiensk fotboll i allmĂ€nhet och favoritlaget Roma i synnerhet. Mer enögd Ă€n Birro kan ingen vara. Lagets mittfĂ€ltare Daniele de Rossi rent av â€œĂ€r Gud”. – Hmm??
Omedelbart efter förlusten mot Holland tog Brasiliens förbundskapten Dunga pÄ sig hela ansvaret och avgick. Det Àr det inte bara italienska förbundskaptener som gör. Det spelar ingen roll vad Birro tror om sÄdana saker.
Stavfelen i bloggen Àr inte mina utan Birros.

Gud snyter sig?