this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Belevat bordsskick och med fötterna till vänster m.m.

I sin senaste dårhuskrönika jämställer Majistern Livets ord med… det brittiska punkbandet Sex Pistols: På många sätt är Livets ord kristenhetens Sex Pistols. Inte riktigt rumsrena, ständigt i blåsväder, alltid utmanande, ständigt våghalsiga och flera gånger direkt dumdristiga.

Majisterns förstahandsupplevelse av Sex Pistols är överväldigande. Sex Pistols existerade i tre år: bandet bildades 1975 och upplöstes 1978. Då var Majistern fem år.
Sex Pistols är ett av historiens sämsta och mest obegåvade rockband. Musikaliskt har bandet inte åstadkommit någonting som är värt att minnas: deras ‘revolt mot samhället’ var bara ett barnsligt försök att söka uppmärksamhet och få tjejer enligt det utnötta receptet sex, drugs and rock ‘n’ roll och i deras fall även med en tillsats av dumhet och brutalt våld samt on the top of the garbage dump: mord och död av en överdos som den värdelöse basisten hade fått i present av mamma.

Det är lätt att förstå Majisterns puerila fascination för Sex Pistols: han hade gärna velat vara en sexsskjutare själv men nådde inte längre än till fattiga fyllor på folköl i Göteborgs sunkigaste förorter. Jag är inte säker på att pastor Lekman uppskattar lika mycket att bli jämförd med Johnny Rotten och den notoriske Sid Vicious.

Incest och mord och Gud är död! var självklara ingedienser i Sex Pistols rekvisita kryddade med ett smaklöst hyllande av nazismen.
En sådan uppfattning stämmer bara alltför väl överens med Majisterns egen förståelse av religion och judendom samt allt tal om ‘livets helighet och okränkbarhet, alltid’. I Majisterns mun betyder sådana begrepp ingenting.

sexpistols

birro

Väldigt många uttalar sig tvärsäkert och argsint om något de vet rätt lite om, utbrister Majistern också (tvärsäkert) och man undrar var denna plötsliga självinsikt kommer ifrån.

Jag uppskattar människor som är tydliga. Eftersom det kräver av mig att tydligt formulera vad jag själv tror på och står för.
Men om man ‘tror på och står för’ fem olika saker varje dag: hur mycket är ett sådant uttalande värt då?

Livets ord [är] en församling som arbetar hårt och mycket med socialt utsatta grupper. Sedan starten har församlingen distribuerat 6 miljoner böcker på 50 olika språk.
Sex miljoner biblar och pastor Lekmans självbiografi på köpet: just vad de människor som svälter i Tchad och Mali och Sudan längtar mest efter!

hardcore