this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

August och Lotta

Majistern kallar sin senaste dĂ„rhusmĂ€ssiga krönika i boulevarbladet FĂ„ mĂ€nniskor Ă€r mer rock’n’roll Ă€n Strindberg.

Alla jagar efter August i Ă„r och det gör de vĂ€l rĂ€tt i, för i svenskt kulturliv Ă€r det omöjligt att komma förbi Titanen i stĂ€ndig kamp mot sig sjĂ€lv och de osynliga bojor som hindrar honom att nĂ„ Ljuset och Sanningen. Men nĂ€r alla – och dĂ„ menar jag precis alla som finns! – stĂ„r dĂ€r med mössan i handen och bugar och skrapar med foten samtidigt blir det lĂ€tt lite löjligt.
Det Àr som om man inte rÀknades pÄ Söders höjder och i teveladorna pÄ GÀrdet i Stockholm om man inte författar tjugo hyllningsartiklar och medverkar i minst fem panelprogram dÀr man fÄr buga och skrapa Ànnu mer inför minnet av landets genom tiderna störste skald. Selma och PÀr och Ville i MomÄla fÄr sÀga vad de vill.

Men allt alkemisten har Ästadkommit Àr inte ens kattguld och i vissa fall Àr hans betydelse rent av katastrofalt överskattad. August var en kontroversiell författare nÀr han levde men det var Ibsen och Georg Brandes ocksÄ. FÄ mÀnniskor höjer i dag pÄ ögonbrynen över mycket av det August skrev och fastÀn inte mÄnga reagerade dÄ finner vi som lever nu fortfarande ett visst obehag nÀr vi lÀser vad han tÀnkte om judar och zigenare.

Majister smilfink Àr som vanligt den som bugar mest och djupast: han fÄr skrubbsÄr i pannan varje gÄng han böjer sig framÄt för att hylla. Och inte har han nÄgon vidare koll pÄ vÀrldslitteraturen heller: jag tror att de böcker Majistern har lÀst kan rÀknas pÄ ena handens fingrar.

Majistern jÀmför sig gÀrna med August ocksÄ. Men tÀnk om August inte vill kallas kollega med en överhettad fjant som tror att han Àr Jesus och skriver som Camilla LÀckberg. Vad tÀnker Goethe, Victor Hugo och Dostojevskij?

Och pÄ tal om August och musiken: hans smak lÄg nog mer Ät Beethoven och Bach, Schubert och Schumann, Rangström, Grieg och Peterson-Berger Àn Ät Chuck Berry och Buddy Holly och Johnny Burnette.
För att inte tala om Screamin’ Jay Hawkins och Eddie Cochran och Gene Vincent and his Blue Caps. Pink Floyd och The Grateful Dead och Jefferson Airplane. Rock on, August?