this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Aldrig en bokstav rÀtt

“PĂ„sken Ă€r över. Gatorna tunnas ut nĂ„got. MataffĂ€ren har öppet igen.”
Men affĂ€ren stĂ€ngde ju aldrig. SĂ„ skröt Majistern bara höromdagen om hur fantastiskt Rom Ă€r jĂ€mfört med det efterblivna Sverige: “Man skulle kunna tro att lĂ„ngfredag i Rom betyder stĂ€ngt överallt […]. Men Rom Ă€r precis som vanligt.”
Fast inte lika ‘precis som vanligt’ Ă€ndĂ„…? Och hur ‘tunnas en gata ut’? Trafiken pĂ„ gatan kan möjligen ‘tunnas ut’. Och mĂ€nniskomyllret. Men helst inte nĂ„got annat.

“PĂ„ söndag ska förra pĂ„ven helgonförklaras”, meddelar den i katolska Ă€renden alltid lika vĂ€linformerade Majistern frĂ„n sin utkiksplats nĂ€stan i hĂ€ndelsernas centrum eller ‘mitt i stormens öga’ som Majistern brukar sĂ€ga för att han tror att det Ă€r dĂ€r det blĂ„ser som mest.
Bara det att Majistern har fÄtt alltihop om bockfoten igen: han har inte en susning om hur sÄdana angelÀgna saker gÄr till. Alltihop Àr mycket invecklat och innan nÄgon fÄr kallas ett helgon kan livstider ha förflutit.
Nu gÀller det Johannes Paulus II som avled Är 2005 och han har redan kommit en bra bit pÄ vÀg: nÀr han saligförklaras av pÄven Benediktus XVI vid den ceremoni som kallas beatificatio pÄ söndag krÀvs endast ytterligare ett mirakel för att Johannes Paulus kan kallas helgon och antecknas i förteckningen över sÄdana personer med titeln sanctus.
Johannes Paulus redan godkÀnda mirakel gÀllde en fransk nunna som anses ha botatas frÄn Parkinsons sjukdom genom pÄvens förböner. Hur han som har varit död i sex Är ska kunna utföra Ànnu en sÄdan bedrift Àr tills vidare okÀnt men mirakler kanske kan intrÀffa postumt ocksÄ.
Johannes Paulus har kommit till tredje steget mot en möjlig helgonförklaring, men det Àr nu det verkligt svÄra börjar: att ta sig igenom det fjÀrde stegets nÄlsöga före la canonizatio, vilket Àr den absoluta höjdpunkten för varje mÀnniskas karriÀr inom den katolska kristenheten.
Majistern fÄr sÀtta sig pÄ skolbÀnken eller sluta kalla sig katolik.

Med kanonisering i sikte

Majistern meddelar Ă€ven att Manchester Citys anfallsstjĂ€rna Mario Balotelli, som han kallar “en snorrik diva”, har obetalda parkeringsböter pĂ„ elvatusen euro. Om Balotelli parkerar bilen fel bara nĂ„gra gĂ„nger till hamnar han i samma klass som MĂ„na.
Och hur stĂ„r det till med Zlatan och Totti? Är de inte ocksĂ„ ‘snorrika divor’?

Ingen diva?

“Men kaffet!” utbrister Majistern plötsligt. “FrĂ„n himlen sĂ€nd.” Det Ă€r sjĂ€lva fan att det aldrig kan bli rĂ€tt en enda jĂ€vla gĂ„ng.

NÀr Majistern ska skÄla för nÄgon kan snÄljÄpen inte göra det i en smakrik öl vÀrd namnet ens i fantasin utan mÄste vÀlja en billig bÀrs. Det sÀger en hel del om vem det Àr vi har att göra med.