this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Titta inte

TV4Film visar just nu en vedervĂ€rdig soppa av celluid med titeln The Conqueror frĂ„n 1956. Starring John Wayne och Susan Hayward. Den handlar om mongolhövdingen TemĂŒdjin innan han blev vĂ€rldserövraren Djingis khan. En rĂ„are och brutalare best har sĂ€llan visats pĂ„ bio. Bara TemĂŒdjins morsa Ă€r elakare. Om du har TV4Film: titta inte.
The Conqueror spelades in i New Mexico nÀra Los Alamos och Alamogordo, dÀr USA testade sina atombomber innan Hiroshima och Nagasaki. För sÀkerhets skull forslade filmbolaget Àven tonvis med sand frÄn New Mexico till Hollywood för de scener som skulle tas i studio.
Halva filmgĂ€nget drabbades efterĂ„t av cancer frĂ„n radioaktiv strĂ„lning i marken, och mindre Ă€n 20 Ă„r senare hade 50 av dem dött av sviterna. John W 1977 och Susan H 1975. TemĂŒdjins mongolkompis Pedro ArmendĂĄriz sköt skallen av sig redan 1963 sedan han fĂ„tt veta att han hade obotlig cancer. Hur mĂ„nga av de flera hundra indianer som var statister i filmen och som ocksĂ„ drabbades har ingen brytt sig om att rĂ€kna.
Wayne skÀmdes efterÄt sÄ mycket över att ha medverkat i denna sÀllsynt usla film att han aldrig ville höra talas om den mer. Hans roll var frÄn början avsedd för Marlon Brando.
Wayne skulle ha stannat hos John Ford och spelat supercool cowboy i stÀllet för att larva sig i rollen som imbecill ökennomad. Den löjliga mongolmustaschen och pottan av plÄt han har ovanpÄ peruken. Vem har hittat pÄ alltihop? JÀvligare kan det knappast bli pÄ bio.
Och resten av gĂ€nget: det Ă€r Åsa-Nissevarning pĂ„ allihop. NĂ€r som helst vĂ€ntar man sig att Thore Skogman och Lill-Babs ska dyka upp och riva av en hemvĂ€vd slagdĂ€nga frĂ„n HĂ€lsingland och Hallstahammar i den mongoliska öknen. Jag ryser nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ det.

HjÀlp!

Det var samma Ă„r Wayne spelade in The Searchers tillsammans med Ford: den frĂ€msta rolltolkning han nĂ„gonsin gjort. Det Ă€r nĂ€stan omöjligt att förestĂ€lla sig att det Ă€r samma skĂ„despelare i bĂ„da filmerna. Martin Scorcese ser The Searchers minst tvĂ„ gĂ„nger varje Ă„r. Det gör jag ocksĂ„. Tillsammans med Steven Spielberg och George Lucas och Jean-Luc Godard anser Scorcese att ingen nĂ„gonsin har spelat bĂ€ttre pĂ„ bio Ă€n Wayne i The Searchers. Jag hĂ„ller med. NĂ€st bĂ€st av alla Ă€r ocksĂ„ Wayne. I Howard Hawks Red River frĂ„n 1948. – Vad fan hade han i New Mexico att göra?

Lysande skÄdespeleri