this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Straight flush

Nu är det dags att reva alla segel igen: det blåser upp till styv kuling i den svenska televisionens och teaterns tekopp.
B√∂rje har skrivit elakt om Peter i de ‚Äėmemoarer‚Äô han inte har skrivit sj√§lv och nu ger Peter svar p√• ondsint f√∂rtal. Peter v√§grar att medverka i ett best of Stj√§rnorna p√• slottetprogram i SVT om B√∂rje ska vara med. Som jag f√∂rst√•r saken vann Peter andra ronden: SVT sparkade ut B√∂rje kastade in rookien Janne i st√§llet.
Vadå best of, förresten? Worst of, menar de väl? Något annat kan inte finnas att visa efteråt.

Icke mycket önskvärd mer

Jag har läst Börjes bok och det var inget lyft, om jag säger. Förutom rätt meningslösa och lika barnsliga snedsparkar åt kolleger som Börje anser inte har visat den store bergmanskådespelaren med egen loge på Teatern tilräcklig respekt handlade det mest om hur taskigt Börje hade det som liten: med en mamma som skurade trappor och en farsa som söp och allt det där andra som alla kommer dragande med nu, från Alling till Regina och stackars Ditten och Datten.

Varför dyker det inte upp någon på bokhandelsdiskarna och i televisionens alla snedsuttna morgonsoffor med kravatt och kråsnål och säger:
“Kolla mig! Jag var rik som ett troll redan innan jag föddes och har egentligen inte behövt jobba en dag i hela mitt liv. Men jag blev skådis mest på skoj, för jag trodde att det skulle vara lättare att få ligga med snygga tjejer då.
Och titta vad det har blivit av mig i dag: den mest lysande stjärnan av alla sedan Gösta den gamle slutade larva sig på scen och biografer. Och alltihop trots min överlägset bortskämda uppväxt med dyra sommarlov på utrikes badorter och exklusiva sportbilar och dito segelbåtar och tennislektioner och klippkort till Noppes kärleksgrotta.
Det kallar jag att resa. En √∂verklassresa: p√• en r√§kmacka till en royal straight flush.‚ÄĚ

Och alla kallar de sig ‚Äėbergmansk√•despelare‚Äô ocks√•. Men det √§r ju ingen av dem som √§r det. Det finns bara fem sk√•despelare som kan kallas s√•: Erland Josephson och Max von Sydow och Harriet och Bibi och Gunnel Lindblom. Okej, Liv Ullman ocks√•. Men inga andra.
Jag hade hoppats kunna nämna Lena Olin bland de riktiga bergmanskådespelarna också efter hennes alldeles förtjusande uppenbarelse som Cordelia i Kung Lear på Dramaten 1984. Men Lena stack till USA sedan och så blev det inget mer det.

Kunde ha varit