this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

RĂ€dslans ministerium

I gĂ„r kvĂ€ll visade TV4 tror jag att det var John le CarrĂ©s spionthriller Tinker Tailor Soldier Spy frĂ„n 2011 i regi av Tomas Alfredson och med ett briljant manus av Bridget O’Connor och Peter Straughan. Det Ă€r en fantastisk film med otroligt skĂ„despeleri och Hoyte van Hoytemans oemotstĂ„ndligt lyhörda och stĂ€mningsskapande bilder. Johan Croneman i DN kallade filmen “ett komplett mĂ€sterverk”.
Jag nöjer med ‘mĂ€sterverk’ tills jag stöter pĂ„ ett sĂ„dant som förtjĂ€nar omdömet ‘komplett’. Det Ă€r ett jĂ€ttefint betyg för att komma frĂ„n mig.

oldman

Det Àr 1973. Den brittiska sÀkerhetstjÀnsten MI6 aka The Circus försöker vÀrva en ungersk general i Budapest men hela uppdraget gÄr helt Ät helvete. Spionorganisationen ombildas: chefen med kodnamnet Control pensioneras och det blir mÀsterspionen och tidigare andre cirkusdirektören George Smiley ocksÄ. Var misslyckandet i Budapest rent av iscensatt för att bli av med Smiley?
Men nÄgonstans uppstÄr misstanken att den dubbelagent som Control anade men aldrig lyckades avslöja faktiskt finns i ledningen för Cirkusen. Den i förtid pensionerade Smiley kallas i hemlighet tillbaka i tjÀnst för att röka ut den förrÀdiska mullvad som MI6 nu plötsligt tror pÄ. Smiley spionerar alltsÄ pÄ sina egna och ingen gÄr att lita pÄ. Trust no one. Suspect everyone.

Alfredson har tidigare gjort filmen Fyra nyanser av brunt med KillinggÀnget. HÀr har han fyrhundrafyrtiofyra nyanser av brunt och beige att laborera med. Glöm galna biljakter och James Bonds glittrande karibiska badstrÀnder med vit sand och alltid villiga kvinnor i bikini: hÀr Àr allt grÄtt och murrigt i en sjaskig vÀrld av rÀdsla och bedrÀgeri.

berry

Gary Oldman som Smiley Àr som alltid magnifik: han och hans trista kostymer nÀrmast försvinner in i allt det bruna och grÄbeiga. De fyra huvudmisstÀnkta förrÀdarna spelas utmÀrkt av Colin Firth, David Dencik, Toby Jones och Ciaràn Hinds.

Filmen nominerades till tre Academy Awards för bÀsta skÄdespelare, bÀsta manus och bÀsta originalmusik (av Alberto Iglesias).
Tinker tailor soldier spy Àr en vanlig brittisk barnrÀkneramsa som Ole dole doff och Essike dessike pÄ svenska.

Bara Majistern hĂ„ller inte med: han och en halvtaskig fotbollsmĂ„lvakt i Göteborg tycker att Tailor Tinker Soldier Spy Ă€r en ren skitfilm. NĂ„got annat var inte att vĂ€nta: Majistern begriper ingenting av vad film Ă€r. Han tycker att Hokus Pokus Alfons Åberg Ă€r den bĂ€sta film han har sett.

birro