this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Onda människor och såna som är mindre onda

Den ”ICA-affär” Alex Schulman talade om i Bladet i går heter ICA Supermarket Esplanad och ligger på Karlavägen 54 i hjärtat av det fiiina Öfre i Stockholm.
Esplanad var tidigare en biograf som invigdes i oktober 1942 med plats för 530 besökare och visade film till i maj 1984. Jag bodde och gick i skolan strax bredvid och har ridit med John Wayne många mörka matinéeftermiddagar för att undsätta de nödställda i Fort Apache.

apache1apache2

På påsken visades varje år Elia Kazans Öster om Eden med James Dean. Om man kastade sig på cykeln från Esplanad och James Dean och svängde runt hörnet på Sturegatan hann man precis till biografen Park för att se Anthony Quinn som rövaren Barabbas i filmen efter Pär Lagerkvists roman.
På långfredagen, påskdagen och juldagen var det på den tiden i Sverige förbjudet med teater, bio, dans, konsert, fotboll och att gå på restaurang. Framför allt på långfredagen var allting stängt. Möjligen gick det an att ta en promenad med familjen, men inget flinande i onödan. På 60-talet kunde man söka dispens hos polisen och det gjorde biograferna Park och Esplanad. Därför har jag sett Barabbas och Öster om Eden fler gånger än jag annars hade gjort. 1 april 1969 togs nöjesförbudet under påsk och jul bort.

eden1eden2

I dag inrymmer alltså den gamla fina biografen en simpel matvaruaffär. Den vackert svängda baldakinen från 1942 finns fortfarande kvar och neonskylten, men den har inte samma utformning som den urprungliga. Nu tar proffstyckare Schulman en liten flicka i röd regnjacka och stora stövlar som intäkt för att det inte finns nån medkänsla mer i Sverige. Men om Alex hade förlängt sin inköpsrunda och vågat sig ända till ICA Bonden på Skånegatan på Södermalm: hade han då fått se en liten flicka som med ett förtjust skratt hade stoppat pengar i den tiggande kvinnans pappmugg? Det borde han nog om den tes Alex driver ska stämma. Eller är människorna ondare på Öfre än de är på Surdegssöder? Varför skulle de vara det i så fall?

esplanad1esplanad2

esplanad3esplanad4