this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Om du inte har nåt annat för dig

Minns du den gamla såpaserien Tre Kronor? Inte? Jag tänkte väl det, och det behöver du inte heller: du har inte missat någonting.

Serien som sändes i 123 för många avsnitt i TV4 under åren 1994−1997 utspelade sig i den påhittade villaförorten Mälarviken någonstans i närheten av Stockholm.
Reine hade ett närköp i Mälarviken och Mimmi satt i kassan när hon inte krängde burgare eller nåt i ett gatukök eller en simhall (?) medan den i varje avseende svagpresterande mansgrisen Reine mest flöt omkring och spanade på tjejer har jag för mig.

När teveserien slutar har Mimmi fullt förståeligt tröttnat på Reines fummelfräcka fasoner och kräver att hon och han åker på semester tillsammans. Annars åker Mimmi ensam och då kan det hända att hon INTE KOMMER TILLBAKA MER!
Ord och inga visor. Reine hittar den allra billigaste resan och åker med Mimmi till den lilla norrländska skidorten, där Tanjas från Mälarviken pappa visar sig driva hotellet Renhornet. Som AV EN SLUMP möter vi även den gamla bekantingen kvarterspolisen Katta som satt i fängelse [sic] när vi såg henne senast men nu är gravid och har fått jobb i receptionen och Mimmis kleptomaniska syster med fästman RÅKAR semestra på samma lilla fjällhotell just den veckan OCH Reines gamla flamma, ryskan Olga, är av en händelse där som sångerska i det ambulerande dansbandet.

ekman

Av denna självklara och superlogiska intrig har det blivit filmen Reine & Mimmi i fjällen. Man undrar varför: allt är genomruttet och bedrövligt på alla tänkbara vis. Låtsasnorrländska och ryssar med bankrån som specialitet och storskurken ser ut som Christer Pettersson. Vulgära sexanspelningar som skulle få varje lokal nyårsrevy att skämmas.
Hans Rosenfeldt har skrivit manus och briljerar med fyndiga repliker som “Far åt helvete med dig sparkjävel” och “Jag måste rasta Mimmi innan hon ruttnar ihop”. “Byt blöjor och gå och lägg dig” och “Dansband måste väl också bajsa”. Sämre dialog än i en rökruta på mellanstadiet i Knäckebrödhult!
Mimmi med värsta pudelfrillan är kåt för det mesta och när du ser den stammande undercoversnuten Bängt sitta där på en fjällhotellsäng och inte fatta varför han har en rosa sportväska full av stulna pengar i knät vill du bara gråta.

Sanna i receptionen är skitsnygg som vanligt och det är för jävligt att min personliga favorit efter många biroller genom tiderna Ing-Marie Carlsson ska förekomma i en sådan förfärlig smörja.

Reine & Mimmi i fjällen är tveklöst en av alla tiders sämsta svenska filmer och kanske är den just därför lite men bara mycket lite sevärd.
Du som är en äventyrlig själ och tycker om att sätta livet på spel och allt annat på ett kort har chansen redan i morgon: då sänds Reine & Mimmi i TV4 Film klockan 12.45. Om du inte har något särskilt för dig: passa på då!

fjäll1

fjäll2