this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Kan hämta själv

Varför sägs det och antyds överallt i tidningar och teve att Mikael Persbrandt fick en Academy Award för sin roll i filmen Hævnen natten till i går?
Allra värst var som vanligt alltid kodumma TV4, där programledare Saft och en alldeles osannolik prao från mellanstadiet som sitter bredvid ibland i Nyhetsmorgon: det var ingen hejd på hur många Oscar Micke hade fått och hur otroligt ofattbart synd det var honom som inte ens var bjuden till LA av de elaka arrangörerna för att hämta sitt pris.

Sanningen är ju att Micke inte har fått något pris alls. Det är den danska regissören Susanne Bier som har fått en AA för bästa icke-engelskspråkiga film vid årets Oscrasutdelning. Det är något annat än att bara spela med, och i den kategorin tävlar inga skådespelare och inga filmfotografer och ljussättare och filmklippare och hårstajlister heller.
I klassen bästa icke-engelskspråkiga är det bara filmen som vinner och varje gång är det regissören som hämtar statyn och håller ett taffligt tacktal på en alltid nästan imponerande usel engelska.
Därför var det lika bra att Micke fick stanna hemma: han hade ändå ingenting i LA att göra. Och vem vet vad Micke hade kunnat hitta på om han ändå hade kommit?

Förresten är det nog bara Rolf Lassgård som är mer överskattad som skådespelare än Micke. Att se förbannad ut hela tiden och lufsa omkring och morra som Gunvald Larsson i sjuttioåtta likadana filmer om samma satans mord kan min hund göra lika bra: i synnerhet morra.

Rätt sak i rätt hand