this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Jävla Valborg

Den vettvilling som lyfter på mössan på en särskild balkong i Uppsala klockan tre den sista april lever farligt: straffen för uppvigling och allmänfarlig ödeläggelse kan vara betydande.

För uppvigling/anstiftan till upplopp kan det bli fängelse i upp till tio år, medan fyra år väl är mer vanligt. Även livstid (BrB 1962:700. Andra avdelningen. Om brotten. 16 kap. Om brott mot allmän ordning. 5§) kan förekomma, men då ska det nog mer till än att bara lyfta på en gulnad studentmössa.
För allmänfarlig ödeläggelse döms till fängelse i lägst två och högst åtta år. Är brottet grovt, döms till fängelse på viss tid: lägst sex och högst tio år, eller på livstid (BrB 1962:700. Andra avdelningen. Om brotten. 13 kap. Om allmänfarliga brott. 3§).

Varför måste alla – och jag menar a l l a – som champagnegalopperar nerför Carolinabacken efter rektors startskott från bibliotekets balkong krossa varenda urdrucken ölbutelj på sin väg mot stadens nationer för att berusa sig ännu mer?
Är det lag på att alla måste göra det i Uppsala på valborgsmässoafton? En förordning som alla utom jag känner till?
Jag fattar det inte: hur i helvete kan vuxna människor bära sig åt på det bakvända viset? Är det tillåtet att krossa glasflaskor mot trottarer och husväggar vid någon tidpunkt på året? Om det inte är det: varför gör polisen ingenting?

Och alla dessa tiotusen berusade picknickar i Engelska parken och Slottsbacken och överallt annars i stan från klockan sju på morgonen till klockan tre på eftermiddagen. Så dricker ju bara de sprit som inte vet hur man gör: idioterna och amatörerna.
När snorisarna har picknickat klart på valborgsmässoafton ser det ut i stan som efter en mindre jordbävning och det tar kommunens renhållningsabetare någon vecka att få någorlunda ordning på gator och torg.
Den som har hund kan inte gå ut alls i en stor del av Uppsala på en vecka efteråt och cykelreparatörerna tjänar stora stålar på alla punkterade däck som måste lagas för att ingen kan fixa en punka själv i dag fast det gjorde varenda unge på min tid.
Eller är det cykelreparatörerna som betalar snorfulla studenter för att krossa varenda flaska mot gatan som kommer i deras väg?

Studenternas valborgsfirande är en gammal fin tradition i Uppsala, försvarar sig universitet. Men det finns traditioner som inte var fina ens när de först uppträdde och inte är värda att bevara i dag heller.
Vad är det för något: supa sig full och svina ner och krossa flaskor på stan??
Så där håller de ju inte på någon annanstans i landet där studenter finns och varför dricka ur flaska just denna enda dag på året när de alltid halsar bärs ur burk annars?

Om Systembolaget i Uppsala och Enköping och kanske Tierp också inte fick sälja öl på flaska under veckan före sista april skulle sista aprilhuliganerna få hälla i sig bärs ur en burk i stället och en burk är svårare att slå sönder än en flaska och därför skulle de där raggiga figurerna som går runt och samlar på allt möjligt i stora påsar tjäna en hacka dagen därpå och kanske kunde jag gå ut med hunden också.
Jag har föreslagit Systembolaget det, men där stirrar de bara på mig som om jag inte är riktigt klok.

Collectors item

Om du inte vill synas i annat tvivelaktigt sällskap den sista dagen i april undviker du även majbrasan i Gamla Uppsala: där samlas mest sverigedemokrater och några vilsna arkeologer på kvällen för att hylla asagudarna Tor och Oden och i några fall herr Hitler samt sjunga mossiga fosterländska sånger om något fornt och stort som ingen minns mer medan de berusar sig på mäsk och mjöd.
Själv stannar jag hemma sådana dagar och tittar på någon gammal film ur mitt rätt välfyllda lager. Jag tror att jag kör några klassiska västerns i år. Eller Sergei Bondcharuks Voyna i mir aka Krig och fred från 1967. Den tog sju år att filma och kostade USD 700 miljoner: Voyna i mir är därmed världens dyraste film någonsin. 300 skådespelare med repliker och 120 000 statister medverkar. I regissörens egen version tar filmen mer än åtta timmar.
Det är lagom en vansinnig dag i Uppsala när alla studenter super skallen av sig på stan och andra glor på bråte i avskrädeshögar som brinner.

Varför ska det brinna brasor i var och varannan by i Sverige på valborgsmässoafton?
Jag tror att det var för att bönderna ville skrämma bort varg och björn och lo och järv från betesmarkerna förr innan de släppte ut kor och får för att käka utomhus på våren och sommaren.
Nästan alla andra tror att skälen till brasorna den sista april är religiösa. Det tror folk alltid när det är något från forntiden som de inte riktigt förstår.
Jag tror att det mesta människor hittar på har praktiska orsaker. Ekonomiska, om du vill. Även om någon ‘ekonomi’ i vår mening med bonusar och bankbedrägerier inte förekom så ofta förr. Då stal man nog och svindlade lika mycket som i dag, för så där har människor alltid hållit på. Men på ett annat sätt.

Man tuttade eld ute på åkrar och ängar för att djuren (= förmögenheten, så stor eller liten den nu var) inte skulle bli uppätna innan de själva hade hunnit äta upp sig före slakten. Varför skulle man göra det annars? Det fanns ingen på landet som hade tid och råd med sådan lyx som förströelse till ingen nytta förr.
Ännu i min tid fanns det människor på landsbygden (de flesta kallades då fortfarande lantarbetare och många hade alldeles nyss varit så kallade statare) som inte hade varit lediga en enda dag i sitt liv när de dog. De som hade tur kanske fick en sup av bonden varje lucia och midsommarafton. Sedan var det ut och så och skörda och hugga ner träd långt inne i skogen igen för allt vad tyg och hängslen höll. Inte så konstigt kanhända att några blev tokiga på väg till sin för tidiga och utfattiga död?

Astrid Lindgren är väl den som har skrivit mest i Sverige om denna tid. Hon har även själv upplevt (= sett) den fasansfulla dåtida verkligheten. Men i Astrids böcker är det mest bara ett jävla dagis hela tiden och ett evigt pågående saftkalas under en himmel där ingen någonsin har sett ett moln.
Varför är inga barn i Bullerbyn någonsin smutsiga? Varför har de aldrig hål på byxknäna och varför har de alltid nystrukna kläder? När inte många på landet ägde ett strykjärn förr?
Emil? Han får visserligen husarrest i snickerboa av sin hopplöst korkade farsa ibland. Men det skiter väl värsta rötägget Emil i. Han täljer planlöst på en pinne som aldrig blir färdigslöjdad där inne i halvskymningen.
Förresten är det inte mycket till husarrest heller: Emil kan smita ut bakvägen om han vill. Hej och hopp och massor av nya roliga hyss!
Om det hade funnits en sådan slyngel som Emil då och även någon rättvisa hade lönnebergarna slagit ihjäl honom innan han fyllt tio.

Bodde inte i Bullerbyn