this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

JĂ€vla Valborg

Den vettvilling som lyfter pÄ mössan pÄ en sÀrskild balkong i Uppsala klockan tre den sista april lever farligt: straffen för uppvigling och allmÀnfarlig ödelÀggelse kan vara betydande.

För uppvigling/anstiftan till upplopp kan det bli fĂ€ngelse i upp till tio Ă„r, medan fyra Ă„r vĂ€l Ă€r mer vanligt. Även livstid (BrB 1962:700. Andra avdelningen. Om brotten. 16 kap. Om brott mot allmĂ€n ordning. 5§) kan förekomma, men dĂ„ ska det nog mer till Ă€n att bara lyfta pĂ„ en gulnad studentmössa.
För allmĂ€nfarlig ödelĂ€ggelse döms till fĂ€ngelse i lĂ€gst tvĂ„ och högst Ă„tta Ă„r. Är brottet grovt, döms till fĂ€ngelse pĂ„ viss tid: lĂ€gst sex och högst tio Ă„r, eller pĂ„ livstid (BrB 1962:700. Andra avdelningen. Om brotten. 13 kap. Om allmĂ€nfarliga brott. 3§).

Varför mĂ„ste alla – och jag menar a l l a – som champagnegalopperar nerför Carolinabacken efter rektors startskott frĂ„n bibliotekets balkong krossa varenda urdrucken ölbutelj pĂ„ sin vĂ€g mot stadens nationer för att berusa sig Ă€nnu mer?
Är det lag pĂ„ att alla mĂ„ste göra det i Uppsala pĂ„ valborgsmĂ€ssoafton? En förordning som alla utom jag kĂ€nner till?
Jag fattar det inte: hur i helvete kan vuxna mĂ€nniskor bĂ€ra sig Ă„t pĂ„ det bakvĂ€nda viset? Är det tillĂ„tet att krossa glasflaskor mot trottarer och husvĂ€ggar vid nĂ„gon tidpunkt pĂ„ Ă„ret? Om det inte Ă€r det: varför gör polisen ingenting?

Och alla dessa tiotusen berusade picknickar i Engelska parken och Slottsbacken och överallt annars i stan frÄn klockan sju pÄ morgonen till klockan tre pÄ eftermiddagen. SÄ dricker ju bara de sprit som inte vet hur man gör: idioterna och amatörerna.
NÀr snorisarna har picknickat klart pÄ valborgsmÀssoafton ser det ut i stan som efter en mindre jordbÀvning och det tar kommunens renhÄllningsabetare nÄgon vecka att fÄ nÄgorlunda ordning pÄ gator och torg.
Den som har hund kan inte gÄ ut alls i en stor del av Uppsala pÄ en vecka efterÄt och cykelreparatörerna tjÀnar stora stÄlar pÄ alla punkterade dÀck som mÄste lagas för att ingen kan fixa en punka sjÀlv i dag fast det gjorde varenda unge pÄ min tid.
Eller Àr det cykelreparatörerna som betalar snorfulla studenter för att krossa varenda flaska mot gatan som kommer i deras vÀg?

Studenternas valborgsfirande Àr en gammal fin tradition i Uppsala, försvarar sig universitet. Men det finns traditioner som inte var fina ens nÀr de först upptrÀdde och inte Àr vÀrda att bevara i dag heller.
Vad Àr det för nÄgot: supa sig full och svina ner och krossa flaskor pÄ stan??
SÄ dÀr hÄller de ju inte pÄ nÄgon annanstans i landet dÀr studenter finns och varför dricka ur flaska just denna enda dag pÄ Äret nÀr de alltid halsar bÀrs ur burk annars?

Om Systembolaget i Uppsala och Enköping och kanske Tierp ocksÄ inte fick sÀlja öl pÄ flaska under veckan före sista april skulle sista aprilhuliganerna fÄ hÀlla i sig bÀrs ur en burk i stÀllet och en burk Àr svÄrare att slÄ sönder Àn en flaska och dÀrför skulle de dÀr raggiga figurerna som gÄr runt och samlar pÄ allt möjligt i stora pÄsar tjÀna en hacka dagen dÀrpÄ och kanske kunde jag gÄ ut med hunden ocksÄ.
Jag har föreslagit Systembolaget det, men dÀr stirrar de bara pÄ mig som om jag inte Àr riktigt klok.

Collectors item

Om du inte vill synas i annat tvivelaktigt sÀllskap den sista dagen i april undviker du Àven majbrasan i Gamla Uppsala: dÀr samlas mest sverigedemokrater och nÄgra vilsna arkeologer pÄ kvÀllen för att hylla asagudarna Tor och Oden och i nÄgra fall herr Hitler samt sjunga mossiga fosterlÀndska sÄnger om nÄgot fornt och stort som ingen minns mer medan de berusar sig pÄ mÀsk och mjöd.
SjÀlv stannar jag hemma sÄdana dagar och tittar pÄ nÄgon gammal film ur mitt rÀtt vÀlfyllda lager. Jag tror att jag kör nÄgra klassiska vÀsterns i Är. Eller Sergei Bondcharuks Voyna i mir aka Krig och fred frÄn 1967. Den tog sju Är att filma och kostade USD 700 miljoner: Voyna i mir Àr dÀrmed vÀrldens dyraste film nÄgonsin. 300 skÄdespelare med repliker och 120 000 statister medverkar. I regissörens egen version tar filmen mer Àn Ätta timmar.
Det Àr lagom en vansinnig dag i Uppsala nÀr alla studenter super skallen av sig pÄ stan och andra glor pÄ brÄte i avskrÀdeshögar som brinner.

Varför ska det brinna brasor i var och varannan by i Sverige pÄ valborgsmÀssoafton?
Jag tror att det var för att bönderna ville skrÀmma bort varg och björn och lo och jÀrv frÄn betesmarkerna förr innan de slÀppte ut kor och fÄr för att kÀka utomhus pÄ vÄren och sommaren.
NÀstan alla andra tror att skÀlen till brasorna den sista april Àr religiösa. Det tror folk alltid nÀr det Àr nÄgot frÄn forntiden som de inte riktigt förstÄr.
Jag tror att det mesta mĂ€nniskor hittar pĂ„ har praktiska orsaker. Ekonomiska, om du vill. Även om nĂ„gon ‘ekonomi’ i vĂ„r mening med bonusar och bankbedrĂ€gerier inte förekom sĂ„ ofta förr. DĂ„ stal man nog och svindlade lika mycket som i dag, för sĂ„ dĂ€r har mĂ€nniskor alltid hĂ„llit pĂ„. Men pĂ„ ett annat sĂ€tt.

Man tuttade eld ute pÄ Äkrar och Àngar för att djuren (= förmögenheten, sÄ stor eller liten den nu var) inte skulle bli uppÀtna innan de sjÀlva hade hunnit Àta upp sig före slakten. Varför skulle man göra det annars? Det fanns ingen pÄ landet som hade tid och rÄd med sÄdan lyx som förströelse till ingen nytta förr.
Ännu i min tid fanns det mĂ€nniskor pĂ„ landsbygden (de flesta kallades dĂ„ fortfarande lantarbetare och mĂ„nga hade alldeles nyss varit sĂ„ kallade statare) som inte hade varit lediga en enda dag i sitt liv nĂ€r de dog. De som hade tur kanske fick en sup av bonden varje lucia och midsommarafton. Sedan var det ut och sĂ„ och skörda och hugga ner trĂ€d lĂ„ngt inne i skogen igen för allt vad tyg och hĂ€ngslen höll. Inte sĂ„ konstigt kanhĂ€nda att nĂ„gra blev tokiga pĂ„ vĂ€g till sin för tidiga och utfattiga död?

Astrid Lindgren Àr vÀl den som har skrivit mest i Sverige om denna tid. Hon har Àven sjÀlv upplevt (= sett) den fasansfulla dÄtida verkligheten. Men i Astrids böcker Àr det mest bara ett jÀvla dagis hela tiden och ett evigt pÄgÄende saftkalas under en himmel dÀr ingen nÄgonsin har sett ett moln.
Varför Àr inga barn i Bullerbyn nÄgonsin smutsiga? Varför har de aldrig hÄl pÄ byxknÀna och varför har de alltid nystrukna klÀder? NÀr inte mÄnga pÄ landet Àgde ett strykjÀrn förr?
Emil? Han fÄr visserligen husarrest i snickerboa av sin hopplöst korkade farsa ibland. Men det skiter vÀl vÀrsta rötÀgget Emil i. Han tÀljer planlöst pÄ en pinne som aldrig blir fÀrdigslöjdad dÀr inne i halvskymningen.
Förresten Àr det inte mycket till husarrest heller: Emil kan smita ut bakvÀgen om han vill. Hej och hopp och massor av nya roliga hyss!
Om det hade funnits en sÄdan slyngel som Emil dÄ och Àven nÄgon rÀttvisa hade lönnebergarna slagit ihjÀl honom innan han fyllt tio.

Bodde inte i Bullerbyn