this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Helt rÀtt

Ernest Hemingways novell The Killers Àr bara pÄ bara drygt tio fantastiska sidor och beskriver endast nÀr de bÄda hyrda mördarna anlÀnder till den lilla lunchserveringen för att vÀnta pÄ en svensk före detta boxare som de ska skjuta för nÄgonting han har gjort men som vi inte vet vad det Àr. Man kan nÀstan sÀga att dÀr Hemingways berÀttelse slutar börjar den hÀrliga filmen frÄn 1946 med Burt Lancaster och Ava Gardner.

Tjugo Är senare spelade John Cassavetes och Angie Dickinson i en helt annan och mer fartfylld The Killers. DÀr gjorde Ronald Reagan sin sista filmroll innan han gick vidare till andra och kanske viktigare uppgifter. Det var enda gÄngen Reagan spelade skurk pÄ bio.
Men idĂ©n med de hyrda grabbarna i grafitgrĂ„ kostymer och blanka portföljer med pistoler och ljuddĂ€mpare Ă€r ungefĂ€r densamma. I bĂ„da filmerna fĂ„r vi hĂ€nga med hela vĂ€gen till slutet – nĂ€r den historia som alltsĂ„ inte Ă€r Hemingways nystas upp.

I pÄsk ska jag se nÄgra filmer till: Jean-Luc Godards festliga thriller Bande à part och John Fords utomordentliga The Informer om pÄskupproret pÄ Irland 1916 med Victor McLaglen i den sjaskiga huvudrollen. Sedan tror jag att jag har nÀstan allt jag behöver: filmer av samma höga klass som dÄ görs inte mer.
McLaglen spelade senare hÄrdsupande sergeant i Fords trilogi Fort Apache och She Wore a Yellow Ribbon och Rio Grande om det amerikanska kavalleriet och med min favoritcowboy John Wayne lÀngst fram pÄ Hollywoods största hÀst. Utomordentliga filmer allihop. Klassiker.
McLaglen Ă€r Ă€ven lysande som Maureen O’Haras buffliga brorsa i Fords The Quiet Man som av nĂ„gon anledning kallas Hans vilda fru pĂ„ svenska.

Ringo Kid in John Fords Stagecoach 1939
Monument Valley on the Arizona/Utah State line
in the background

NĂ€r Orson Welles tillfrĂ„gades av den kĂ€nde teaterkritikern Kenneth Tynan i flashiga grabbmagasinet Playboy Ă„r 1967 vilka amerikanska regissörer han uppskattade mest svarade han: “[
] the old masters. By which I mean John Ford, John Ford and John Ford.” Helt rĂ€tt.