this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Film time out

Jag kommer nog inte att blogga sÄ mycket mer i dag. TÀnkte ta en film time out i stÀllet med Howard Hughes och Howard Hawks The Outlaw med Jane Russell i en framtrÀdande roll.
Du kanske tycker att jag har en tarvlig filmsmak, men i The Outlaw spelar förutom yppiga blickfÄnget Russell Àven Thomas Mitchell och Walter Huston.
Mitchell spelade Scarlett O’Haras pappa i Borta med vinden och fick en Oscar för bĂ€sta biroll samma Ă„r för rollen som suputen Doc Brown i John Fords klassiska vĂ€stern Diligensen, dĂ€r John Wayne slog igenom som cowboyhjĂ€lte.
Walter Huston Àr en av USA:s mest framgÄngsrika skÄdespelare och fick Àven han en Oscar 1949 för bÀsta biroll i Sierra Madres skatt, dÀr han spelade mot Humphrey Bogart och i regi av sonen John H.

Howard Robard Hughes, Jr var filmproducent, industriledare och flygplanstillverkare och sjÀlv en framstÄende flygare: 1938 flög han jorden runt pÄ vÀrldsrekordtiden tre dagar sjutton timmar och nitton minuter. Sin enorma förmögenhet grundlade Hughes samtidigt som Henry Ford lanserade Ford Model T och alla kunde köpa sin egen bil.
1958 lÀmnade Hughes för alltid offentligheten: han dog 71 Är gammal 1976 och förmodligen sinnessjuk.

The Outlaw spelades in 1943 men fick pÄ grund av Jane Russells frikostigt exponerade innehÄll i den generösa urringningen inte visas pÄ bio förrÀn tre Är senare. DÄ var publiksuccén sÄ klart ett faktum: den amerikanska censurmyndigheten hade sÄ att sÀga bekostat Hughes för den tiden snillrikt uttÀnkta marknadsföringsstrategi.
Riktigt sÄ livsfarligt uppknÀppt som pÄ originalaffischen blir det ÀndÄ aldrig pÄ filmduken, men postern sÄldes ÀndÄ en gÄng till en entusiastisk samlare för USD 52 000.

Decolletaget lovar mer Àn det hÄller

Sedan blir det Glauber Rochas Deus e o Diablo na Terra do Sol och O Dragão da Maldade Contra o Santo Guerreiro aka Antonio das Mortes. BÄda filmerna hör ihop: de utspelar sig med tjugonio Ärs mellanrum och handlar om de mytomspunna brasilianska rebeller eller kanske snarare banditer som kallades cangaceiros och höll till i den brasilianska delstaten Minas Gerais frÄn 1900-talets början.
I den första filmen (‘Gud och djĂ€vulen i solens land’) som har fĂ„tt den engelska titeln Black God White Devil Ă€r Ă„ret 1940 och den lejde mördaren Antonio dödar den siste av de brasilianska cangaceiros. I den andra dyker en cangaceiro upp igen pĂ„ det brasilianska höglandet och AntĂŽnio som har varit arbetslös i nĂ€stan trettio Ă„r kallas in med sitt jĂ€ttegevĂ€r och slĂ€ngkappa och svart vidbrĂ€ttad hatt för att döda rebeller igen: Antonios liv har fĂ„tt en mening.
Men det Àr andra tider nu och andra cangaceiros Àn de Antonio dödade för trettio Är sedan och han Àr inte heller densamme som dÄ.

Cangaceiron Coirana och Dona Santa
i Glauber Rochas Antonio das Mortes 1969

Antonio das Mortes Àr trots sitt blodiga och vÄldsamma innehÄll poesi pÄ bio rakt igenom och musiken ska vi bara inte tala om. Jag sÄg den tre dagar i rad i Göteborg nÀr den visades första gÄngen i Sverige 1969 och sista gÄngen tio Är senare i Stockholm. Sedan dess har Antonio das Mortes inte visats i vÄrt land, men i dag finns bÄda filmerna pÄ DVD med engelska undertexter sÄ att jag kan titta hur mÄnga gÄnger och nÀr jag vill.
Det kan hÀnda att O Dragão da Maldade Contra o Santo Guerreiro aka Antonio das Mortes Àr den bÀsta film jag nÄgonsin har sett.

De dödas vÀn pÄ krigsstigen