this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bara 130 år efteråt

För en tid sedan benådades rocksångaren och poeten Jim Morrison av en domstol i Miami för ett enklare brott han kanske aldrig hade begått. Då hade en av rockmusikens största stjärnor varit död i 39 år.
Nu är det Billy the Kids tur. Guvenören i delstaten New Mexico meddelar att han överväger en begäran om att bevilja den legendariske revolvermannen postum benådning. Skälet är att dåvarande guvenören Lew Wallace hade lovat the Kid nåd om han vittnade i en mordrättegång. “If there is evidence, I will consider pardoning Billy the Kid”, säger Richardson enligt NY Times.

Garbage can on two feet
Ferrotype mirror image

Billy the Kid hette egentligen Henry McCarty och var även känd som William H Bonney. Västerns i efterhand säkert mest beryktade laglöse föddes i NYC 1859 och sköts till döds av sheriffen Pat Garrett i den övergivna miltärposteringen Fort Sumner i New Mexico 1881, endast 21 år gammal.
Billy the Kid var inte just någon kändis medan han levde och ingen tror i dag att han skulle ha dödat 21 personer under sin korta karriär som notorious outlaw. I verkligheten kan bara tre mord knytas till Billy. Orsaken till hans lysande – om det är rätt ord – eftermäle är att Garrett, en före detta bartender som blivit sherriff och även under en tid var kompis med Billy, efteråt skrev och gav ut sin egen skildring av Billys liv: en riktig västernskröna med titeln The Authentic Life of Billy, the Kid.

Billy the Kid har porträtterats många gånger på bio. 1958 spelade Paul Newman Billy i Arthur Penns The Left Handed Gun och femton år senare kunde vi se Kris Kristofferson som Billy och James Coburn i rollen som Pat Garrett. Det är en mycket bra film, där även Bob Dylan medverkar i en säregen roll som Billys polare Alias. Det är Dylan som har skrivit musiken till filmen Pat Garrett and Billy the Kid.
Jag är också speciellt förtjust i Howard Hughes The Outlaw från 1943 med Jack Beutel, i stort sett en fotnot i filmhistorien, som the Kid och den storartade Thomas Mitchell som sherriff Pat Garrett. Mitchell hade fått en Oscar för bästa biroll redan 1940 för sin framställning av suputen Doc Boone i John Fords västernklassiker Stagecoach och Walter Huston skulle få en likadan 1948 för sin insats i sonen Johns The Treasure of the Sierra Madre. I The Outlaw spelar Walter rollen som Doc Holliday.
Det var i The Outlaw Jane Russell fick sitt publika genombrott som Billys uppdiktade flickvän Rio. Det är inte svårt att förstå varför när man ser affischen för filmen. The Outlaw hade också stora besvär med den amerikanska filmcensuren: det var Russells generösa urringning som irriterade myndigheten mest.
Jane Russell har alltid varit en av mina idoler på bio: hon var inte så dålig som många har påstått. Det kan ingen vara som har spelat mot Robert Mitchum i film noirklassikerna Macao och His Kind of Woman.