this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

With the mind of an Ice Age man

Atmosfären skyddar oss mot ultraviolett strålning (UV). Strålningen absorberas och reflekteras tillbaka ut i rymden men cirka 50 procent av strålningen träffar jordytan och värmer upp den innan den också reflekteras tillbaks som infraröd strålning. Utan växthuseffekten så hade jorden varit kall och obeolig för oss människor. När vi förbränner fossila bränslen bildas koldioxid som är en växthusgas. Gasen går ut i atmosfären och växthuseffekten ökar, det vill säga UV-strålningen mot jorden går igenom atmosfären men den infraröda strålningen (det vill säga värmestrålningen ut från jorden) kommer inte igenom atmosfären och temperaturen ökar på jorden vilket i sin tur påverkar klimatet och allt liv på jorden. Konsekvenserna kan bli ödestigra om packisen smälter eller om golfströmmen ändrar riktining och tar andra vägar. Varma öknar kan bli kalla polarområden och vi kan få torka och översvämningar som leder till naturkatastrofer.

earth

Detta √§r vad n√§stan varje klimatforskare har varnat f√∂r under det senaste kvartsseklet om inte √§nnu l√§ngre. Och nu kommer kommer en klimatexpert i Trollh√§ttan och vill att medeltemperaturen i v√§rlden ska STIGA! Han tror att om medeltemperaturen i samh√§llet [sic] sjunker kommer vi att hamna i ‚Äúen ny mental istid‚ÄĚ. Vad han nu kan mena med det?

Var nånstans befinner sig den självlärde klimatologen från en liten stad i det inre av Västra Götaland? I mellanistiden Cromer under Pleistocen? Den ägde rum för mellan 850 000 och 465 000 år sedan.
Det har funnit minst fem istider till innan dess och lika många igen före den senaste som avslutades för cirka 10 000 år sedan.

cromer1

Tomten i Trollis har slagit personligt rekord också: han fyller 48 år just i dag! Vilken kämpe! Vilken bragd! Svenska Dagbladets medalj kommer att sitta som gjuten på Tomtens skrynkliga kavaj!

Eller kanske inte? Jag är åtskilligt äldre än Tomten. Och jag är inte ens i närheten av mitt personbästa!

iceageman

Diagrammet från Istider http://www.ne.se/lang/istider NATIONALENCYKLOPEDIN 20131007.