this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Visst fÄr hon plats?

Minns du vilka fyra personer jag skulle bjuda pĂ„ fejkmiddag i SVT:s Go’kvĂ€ll om jag fick? Lars Forssell och Ulla Sjöblom och John Irving. Och Mackie Kniven. För att ingen nog skulle bjuda honom annars.
Nu kom jag pÄ att jag mÄste fÄ plats för Karin Johannisson ocksÄ. Hon Àr professor i idé- och lÀrdomshitoria i Uppsala. Karin har specialiserat sig pÄ medicinhistoria och skriver böcker om medicin ur ett kulturellt och socialt perspektiv. Jag har lÀst nÀstan allihop och tror att Karin kanske skriver bÀst i Sverige i dag. Av alla Karins böcker tycker jag mest om Nostalgia och Melankoliska rum.
Karin mÄste vara med, sÄ klart. Kanske kan jag lÀra mig nÄgot sjÀlv dÄ ocksÄ? Visst fÄr hon plats bland de andra?
Karins far Ă€r Ture Johannisson. Han var professor i nordiska sprĂ„k i Göteborg och satt pĂ„ stol nummer 9 i Svenska Akademien i 35 Ă„r. Jag intervjuade honom i radio tillsammans med Anders Österling en gĂ„ng. Anders satt pĂ„ stol nummer 13 frĂ„n 1919 till 1981. Det Ă€r 62 Ă„r och lĂ€ngre Ă€n nĂ„gon annan. Det var inte mycket jag fick sagt den gĂ„ngen: de pratade bĂ€ttre utan mig. Ture Johannisson avled 1990.

Det blir förresten trĂ€ngre Ă€n sĂ„ runt mitt middagsbord. Jag bjuder den notoriske fyllbulten Edgar Allan Poe ocksĂ„. Han kunde fĂ„ lĂ€sa sin dikt Korpen hur mĂ„nga gĂ„nger som helst. Utantill. Och förbrylla lite med en bra detektivhistoria. Quoth the raven, ‘Nevermore’.

Bob Dylan mĂ„ste ocksĂ„ komma. Forssell var svensk ‘protestpoet’ pĂ„ 50-talet, sĂ„ Dylan fĂ„r sitta bredvid honom. Jag tror att de har mycket att tala om. Dylan kunde spela fyrhĂ€ndigt piano med Gunnar Svensson ocksĂ„. Nu Ă€r det snart bara Juliette GrĂ©co som fattas.

Jag kunde kanske lÀmna Äterbud till Mackie sÄ att alla fÄr plats ordentligt? Men det vore ju höjden av oartighet, nu nÀr han har stÀllt in sig pÄ att komma. Nej, vi fÄr knuffas lite runt bordet. Den dÀr programledaren, förresten? Som alltid sitter med. Vad ska vi med honom? Han kan stÄ och röra lite i kockens grytor i stÀllet. Det gör han alltid annars.
Arthur Rimbaud? Nej, jag tror inte det. Han kunde aldrig uppföra sig riktigt bland bildade mÀnniskor. Man vill ju inte att nÄgon ska pissa i vinet. Och med François Villon vet man inte riktigt heller. Han gick alltid med en kniv under slÀngkappan. Matsilvret hade en benÀgenhet att försvinna med den medeltida poesins hÀxmÀstare ocksÄ.
Karin Johannisson talar i Sommar i P1 den 26 juli. Det programmet fÄr du inte missa.