this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vilka är dem själv, dummerjöns

“Marcel Proust skriver mycket om magin, kraften som ryms i ett namn. Bara namnet på en ort kan öpna tusen skåp i våra hjärtan. Vi sätts i samklang med evigheten, med det förflutna, med oss själva och i viss mån också av Gud.”
Men vadfan! Magi? Evigheten? Vi snackar om Taberg här. I viss mån också av Gud! Hur då: i viss mån? Och: av Gud?? Herrejösses, i Taberg också!!
Om han hade sagt Tombouctou eller Tuktuyaaqtuuqt ändå. Jag hade kunnat köpa Ulricehamn och Trullhalsar på Gotland med. Men aldrig Taberg!

Björk är också ett namn. Inte på en ort, fast det finns en församling på Gotland som heter Björke och nedanför Hunneberg ligger Norra Björke kyrka i Trollhättans kommun. Och inte på en person fast det kunde vara det: en gång kände jag en litteraturprofessor i Lund som stavade sitt efternamn Björck. En annan Björk heter GuÐmundsdóttir och är en världsberömd sångerska och kompositör från Island.
Björk är ännu mer namnet på ett träd, och var finns magin i namnet björk? Var ryms evigheten i björken och var nånstans samklingar Gud med växten Betula? Ingenting i ordet björk anttyder eller lämnar någon som helst ledtråd till trädets egenskaper eller hur det ser ut.
I Sverige utgör björkar 10–12 % av det totala virkesförrådet, och det är en sjuhelvetes massa träd. Björk har historiskt haft en mycket mångsidig användning i Sverige till exempelvis möbler, husgeråd, verktyg, slöjdföremål och skidor och ur askan från björkved framställdes pottaska. Björk används fortfarande till möbler och inredningar, både i massiv form och som faner. Virke med oregelbundet fibermönster ger vid betsning ett dekorativt, flammigt utseende, meddelar den allvetande Nationalencyklopedin. Om Gud och evigheten uttalar NE i detta ärende inte ett ord.

björk1

Björknäver har använts och används kanske ännu som material vid näverslöjd i framför allt norra Sverige. Ett näverstycke vikt till en ask och i sidorna hophållet med en sticka kan användas som kokkärl över öppen eld eller för att plocka bär i. Näverkonten var ett slags ryggsäck och särskilt omtyckt av flottare. Näverlurar är gjorda av trä, som lindats hårt med näverremsor. Näverskor förekom tidigare i Sverige i trakter med gammal finsk kolonisation: Värmland, Dalarna och delar av Norrland. Björksav var på våren ända till för några generationer sen en uppskattad dryck som man man tappade från träden på våren genom att skära ett snitt i barken och slå in en spetsig sticka i snittets nederkant. Saven sipprade ut längs stickan och ned i ett kärl som man hängt under. Björklagen kunde drickas färsk eller jäsas till en svagt alkoholhaltig dryck.

björk3

Björkris används gärna av entusiastiska bastubadare att gissla sig med och när nån illbatting fick smaka riset förr var det ofta björkens ris som användes.
Björken har hängen som bildar pollen och sprids med vinden när träden blommar. Björkpollen är, jämte gräspollen, den främsta orsaken till pollenallergi i Sverige. Många är drabbade, och vid varje tillfälle då fler än fyra personer är samlade kan man utgå från att åtminstone nån av dem är allergisk mot björkpollen. Anledningen till att just björkarna blivit så besvärliga ur allergisynpunkt är att de är så vanliga, och att ett enda träd kan bilda tusentals hängen som vart och ett bildar fler än fem miljoner pollenkorn. Attjo!

Man går inte falla ner i det svarta hålet heller. Det är fördärvligt. Skulle tro det.

björk4

Om Majistern ansträngde sig bara något lite och lyfte blicken själv en smula skulle han märka att människor av alla nationaliteter är lika inskränkta och brutalt infantila i ‘de här frågorna’. I Italien har de Silvio och Lega Nord och Il Popolo della Libertà och Frankrike släpar runt med en kvarnsten runt halsen som heter Front National och i Norge regerar Fremskrittspartiet och i Danmark dras de med Dansk Folkeparti och fan vet all jävla skit och visst såg Jimpa ut som ut som ett nerknarkat psykfall sist när när Skalman krälade och kröp för fascismen!
Kanske finns det strax ett synerligen högavlönat jobb för en akut arbetslös Majister som intrigerar i alkoverna och redan har setts prassla under täcket med Mattias och Linus och är bästis med Björn Söder på Fejsbok.

Vem är vi? Och vem är dem? Beats me. Vilka är vi? Och Vilka är de? Heter det väl! Det gjorde det i alla fall sist jag kollade. Du kanske inte vet det. Men jag vet vem som är mest inskränkt och brutalt infantil av alla som finns!

Tar vilket jobb som helst. Bor trångt. Super för mycket. Är för högljudd och umgås bara med varandra. Kunde vara en sammanfattning av Majisterns ledsamma självbiografi.

björk5