this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vem Àr Anders?

I Uppsala har jag Ànnu sÄ lÀnge bara hitat tre julbord, men jag har inte blÀddrat sÄ noga i UNT heller. Sven Dufva och Uppsala Mat & Fest och Helgessons kök med litet och stort bord och sÄ gourmetbordet för dem som vill frossa ordentligt.
Men det kommer sÄ klart fler. Jag ska hÄlla ordentlig utkik, sÄ att jag vet hur jag ska schemalÀgga mina beök vid de olika borden. Det blir inte alldeles lÀtt: mÄste ju stÀmma med alla femtiofyra i Stockholm ocksÄ. Och sÄ bordet pÄ Sigtuna Stadshotell. Det missar jag aldrig. Kanske kunde jag nöja mig med det?
PÄ Sven Dufva finns FÀnrik StÄls inlagda sill och Roslagssill à la Sven D pÄ bordet liksom klassisk senapssill och Anders saffranssill och hemgravad lax med smak av citrus och varmrökt lax med pepparrotsdressing. Det Àr ungefÀr sÄ lÄngt jag kommer om jag stÀller mig i kö till bordet hos Sven. Okej, lite Àdelost ocksÄ. Sedan fÄr det vara. DÄ tycker jag att det Àr dyrt med 435 kronor.
Det Àr sant att Sven dukar upp ytterligare nÀra trettio rÀtter för dem som inte fÄr nÄgon mat hemma, men ÀndÄ.
Sven Dufva kÀnner jag. Och fÀnriken. Men vem Àr Anders? Han med saffran i sillen. Honom minns jag inte frÄn Runebergs bok. Ingen Tord heller. Han serverar egen senap hos Sven. Och Lotta, var Àr hon? Marketenterskan. Soldatgossen och Wilhelm von Schwerin och Molnets broder. Trosskusken och gamle Lode och n:o femton, Stolt. Borde de inte ha en plats pÄ bordet ocksÄ?
Åt den mycket modige löjtnant ZidĂ©n julbord? Det hann han nog inte, för löjtnanten hade alltid ovanligt brĂ„ttom: Hurra, det var flink manöver, Nu dö vi som herrar, vi!

Sven hÀlsar vÀlkommen till bords