this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vad gör man inte för att få prata i radio

Patrik Lundberg lyssnade på Sommar i SR P1 i går. Martin Schibbye pratade och Johan Persson spelade skivor. Eller hur det nu var?
Schibbye och Persson är de där två frilansjournalisterna som greps 2011 på en reportageresa sedan de tagit sig in illegalt i Ogadenprovinsen i Etiopien och hamnade i fängelse innan de sattes på ett flygplan tillbaka till Sverige. Det har inte efteråt klart framgått vad för reportage Schibbye & Persson avsåg att göra i det omstridda Ogadenområdet på gränsen mellan Etiopien och Somalia, men av Patriks knapphändiga referat verkar de ha rest till Etiopien för att göra ett… Sommarprogram i SR P1.

Patrik är samma person som för några år sedan ställde till ett visst rabalder när han anklagade livsmedelsföretaget Fazer för rasism för att det använde bilden av en stiliserad kines på sina påsar med Kinapuffar. 1−0 till Patrik: Fazer fick ge sig och göra andra påsar till sina puffar och Patrik fick sitta i televisonens mogonsoffor två dagar i rad. Snyggt jobbat.

fazer

Men Patrik missade Tørsleffs konserveringsmedel Atamon. Kinesen på deras förpackningar är sju tusen tunnor värre än Fazers oskyldiga och rent av lite gulliga asiat: han kisar förfärligt med ögonen och har hårpiska med rosett.

chinaman

Jag lyssnade inte på Schibbyes & Perssons Sommarprogram. Men det gjorde som sagt Patrik och han är eld och lågor och säger att programmet ‘hade allt’.
Redan den inledande meningen fick Patrik att frysa fast framför radion: “Det är en fin dag att dö på.” Vem i universum [sic] vill inte lyssna vidare, liksom?

Inte jag. Jag hade slutat lyssna precis där. It is a good day to die är en välkänd fras som har använts i alltför många sammanhang. När medicinmannen Black Elk berättar sina minnen från slaget vid Little Bighorn i Montana 1876, då hövdingarna Crazy Horse och Gall och Sitting Bull med en samlad indianstyrka på kanske 2 500 krigare utplånade general Custers 700 man starka sjunde kavalleri använder han uttrycket Hoka hey! vilket kan betyda ungefär detsamma och It Is a Good Day to Die heter en låt av Robbie Robertson på albumet Music for the Native Americans. Etc etc.

Och tänka sig: att sitta 14 månader i fängesle bara för att få prata i Sommar i SR P1! Nästan lika snyggt jobbat som den oförvägne Patrik när han raderade ut inte bara flinet utan hela kinesen från en godispåse: i dag finns bara mössan kvar.

fazer3