this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Trapped in a mirror ball

[Mayday Message to C and her Metropolitan Swan Orchestra in E flat minor]

Sedan vi talades vid pÄ din blogg senast har detta intrÀffat. Jag var hemma ett varv och matade fÄglar och sÄg Ture talgoxe göra en saltomortal pÄ altanens ishala golv. Ture borde vÀssa klorna lite oftare: köra dem i en sÄdan dÀr pennvÀssare som fanns lÀngst fram vid svarta tavlan i alla klassrum förr, nÀr du och jag fortfarande gick i plugget. Kanske?

Nu var jag pÄ vÀg till Himalayas snöklÀdda sluttningar för att haffa en snöleopard till den frusna orkestern. Men jag hade inte kommit lÀngre Àn till Uppsala-NÀs strax utanför stan innan jag föll handlöst genom en tratt rakt ner i Alices sorkhÄl. Nu har jag ingen aning om hur jag ska komma hÀrifrÄn, för en tratt Àr inte gjord för att nÄgot ska komma ut igen.
Men du har ju bestÀmt en viss erfarenhet av irrgÄngar lÄngt under marken. Har du nÄgot bra tips att leverera innan jag gÄr vilse alldeles?
SMS och allt annat sÄdana nymodigheter kan du glömma: hit ner nÄr inga GSM och inga 3G och 4G och inga andra digitala signaler heller.

Det ser inte alls ut hÀr nere som i boken. Ingen galen hattmakare sÄ lÄngt ögat nÄr och ingen liten vit kanin i vÀst och med en klocka i en kedja. Inget tekalas och var Àr drottning HjÀrter Dam och katten frÄn Cheshire som bara Àr ett smajl och kÄlmasken som röker pÄ med opium?

Not where I am

HĂ€r nere Ă€r i stĂ€llet en exakt kopia av jorden ovanför. Bara det att alltihop Ă€r spegelvĂ€nt och allting faller uppĂ„t i stĂ€llet för Ă„t andra hĂ„llet. Marianergraven Ă€r vĂ€rldens högsta berg, och… ja, du förstĂ„r.
Jag gjorde misstaget att öppna fel dörr och innan jag mÀrkte det var jag instÀngd i en sfÀr, en kula, som Àr helt och hÄllet tÀckt av spegelglas invÀndigt. Det Àr bara jag hÀr inne i spegelbollen. Och en sÄdan dÀr otÀck naken glödlampa som de alltid har i engelska och amerikanska snutfilmer nÀr de ska förhöra Jack the Ripper och the Boston Strangler.

Hur jag ser pÄ mig sjÀlv, hur jag uppfattar mig, inne i kulan av spegelglas kan jag inte tala om. Jag vet det inte: hela skallen blixtrar och bultar och snurrar runt som en karusell pÄ kola och crack.
Du kan tÀnka dig sjÀlv, men det vill jag inte att du ska göra, för dÄ fÄr du ocksÄ svindel och magknip och migrÀn. Lustiga huset pÄ Gröna Lund Àr rena skÀmtet bredvid det hÀr och det Àr the Magic Mirror Maze i Orson Welles The Lady from Shanghai ocksÄ.

Nu gÀller det att ta sig ut spegelhelvetet snabbt som satan, men det Àr lÀttare sagt Àn gjort: bollen rullar runt hela tiden, och den dÀr dörren jag kom in genom syns ingenstans till.
Varför Àr det alltid jag som ska i vÀg och snÀrja snöleoparder och lÄta det snöa sakta underifrÄn pÄ alla olyckliga som behöver lite barmhÀrtighet i livet?