this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tod’s utan strumpor

Det vĂ€rsta chefredaktören för flashiga miljonĂ€rmagasinet Connoisseur vet Ă€r den dĂ€r obildade pöbelskocken frĂ„n PĂ„lsboda och PĂ„skallavik som gĂ„r omkring pĂ„ stan iklĂ€dd kortbyxor och sandaler nĂ€r “vĂ€lborstad med putsade skor, skrĂ€ddarsydd skjorta och kavaj med nĂ€sduk i fickan” Ă€r det enda rĂ€tta. Men â€œĂ€r du pĂ„ en yacht utanför Nice” gĂ„r du sĂ„ klart “i Tod’s utan strumpor” i stĂ€llet. Annars Ă€r du lika illa sedd dĂ€r som med shorts pĂ„ Sturecompagniet och Spy i Stockholm. Jag kan hĂ„lla med om sandalerna och kortbyxorna. Annars vet jag inte.

Inga strumpor i skor för en snobb

Att “embarkera en yacht” verkar vara det finaste chefredaktören för onödigaste blaskan i landet vet. PĂ„ en yacht minglar man barfota eller “har egna bĂ„tskor” med sig. Man embarkerar sĂ„ klart inte i “jaktutstyrsel och ridstövlar” heller. Men “kaptensmössa och dubbelknĂ€ppt” Ă€r nĂ€rapĂ„ en sjĂ€lvklarhet. De som haft turen att bli bjudna ombord pĂ„ en yacht i BĂ„stads hamn dricker bara champagne – och kastar flaskorna i sjön efterĂ„t som det verkade av det mycket larviga lĂ„gbudgetreportaget i fyrans bara alltmer sjĂ€lvförhĂ€rligande frukosttelevison. Det Ă€r bara “Bettan och Klas-Åke i deras MaxisegelbĂ„t” som dricker lĂ„dvin pĂ„ sjön.

Skitvin för snedseglare?

Men jag har sett en bild pĂ„ vĂ„r vĂ€rsting i vimlet, dĂ€r han vĂ€llustigt vrĂ€ker sig i en gustaviansk stol. DĂ„ Ă€r han klĂ€dd i musbrun kavaj över en rödprickig vit skjorta. Till detta: kreditstrecksrandig vĂ€st och likadana mörkblĂ„ byxor. Och sĂ„ bruna skor med högt skaft och korviga lila sockor av nĂ„got grovt material som kunde vara frottĂ© eller kanske ribbstickat. Är det ocksĂ„ att vara vĂ€l klĂ€dd vid varje tillfĂ€lle? Det verkar mer fantasilöst, tycker jag. Som att viljelöst flyta med modemalströmmen som ett stycke drivved pĂ„ Indiska oceanen. Rödprickiga och lila: sĂ„ sĂ„g alla ut pĂ„ bild i skvallertidningarna samma vecka. Det var den gĂ„ngen röda byxor annars slog ut allting annat.
Det finaste landets mest modemedvetne man har i sin garderob Ă€r “en mörkblĂ„ sidenslips frĂ„n Neapel med vita prickar pĂ„. Snobbigare slips fĂ„r du leta efter.” För denna lilla tygtrasa att knyta under hakan fick bĂ€raren betala “i runda slĂ€ngar 1500 kronor. Men oj vad snygg den Ă€r!”. Fast pĂ„ bilden bredvid texten Ă€r slipsen
 röd.

Alltid med dÀr det vinglas
och minglas med vinglas