this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Mannen som fattade allting fel

Jag kommenterade i gĂ„r en efter vanligheten dĂ„rhusmĂ€ssig krönika av Majistern i lika dĂ„rhusmĂ€ssiga Bladet. Krönikan hade rubriken “Porren Ă€r ett sorts missbruk” och om det hade funnits en korrekturlĂ€sare vĂ€rd namnet pĂ„ Bladet hade bludderbloggen nog funnit raka vĂ€gen till tjĂ€nstgörande redaktörs papperskorg.

Majistern vill efterĂ„t vid direkt förfrĂ„gan inte kĂ€nnas vid innehĂ„llet i sin krönika. I dag vill inte Bladet göra det heller. PĂ„ tidningens förstasida presenteras Majisterns krönika i stĂ€llet bedrĂ€gligt som en artikel om ‘moral’.

birro2

DessvĂ€rre handlar moral inte om att ‘vĂ„ga se vĂ€rlden som den Ă€r’. Det Ă€r ju bara en dumskalles dösnack och dravel. Moral (franska morale, av latin moralis ‘som rör sederna’, av mos, genitiv moris, ‘sed’) har med mĂ€nniskors uppfattning om rĂ€tt och orĂ€tt att göra.

En individs eller en grupps moral visar sig i vad de gör eller underlÄter att göra, medan deras etik Àr deras reflexioner över det berÀttigade i vad de gör eller lÄter bli att göra.
Etik (av grekiska ēthikos ‘som har att göra med karaktĂ€ren’, ‘moralisk’, ‘sedlig’) avser studiet av moraliska fenomen och förestĂ€llningar. Etik och moral uppfattas ibland som synonymer, men för de flesta avses med moral mĂ€nniskors praktiska handlande och dĂ€rmed förbundna, inte alltid klart uttryckta vĂ€rderingar.

Moral har inte heller nĂ„nting med ‘orsak och sammanhang’ att skaffa. Det hade inte hjĂ€lpt om Majistern hade skrivit ‘orsak och verkan’. Tsunamin orsakdes av en jordbĂ€vning pĂ„ Indiska oceanens botten: vad Ă€r det för moral i det?

tsunami

Majisterns krönika uttrycker pÄ ett obehagligt men talande sÀtt författarens egen mögliga moralism. NÀr vi kallar nÄgon för moralist i dag Àr det oftast i en nedsÀttande mening: en moralist Àr en person som lÀgger sig i andra mÀnnsikors liv och dÀrmed sÀtter sig till doms över deras sÀtt att leva.
Det Ă€r precis vad Majistern gör, hela tiden! Han anser sig ha ensamrĂ€tt pĂ„ sanningen och tror att han sitter inne med alla de rĂ€tta svaren. Ingenting kunde vara felaktigare: det finns ingen ‘sanning’ och inga svar som Ă€r givna en gĂ„ng för alla.
Det lĂ€r oss historien om inte varje dag sĂ„ i alla fall nĂ€stan: det som Ă€r sanning i dag Ă€r osant i morgon – Ă€nda till nĂ€sta gĂ„ng igen. Inom vetenskapen kallas detta paradigmskifte och avser en genomgripande förĂ€ndring av grundlĂ€ggande antaganden och tankemönster: Galileis uppfattning att allt som stod i Bibeln inte var absolut sant och Kopernikus insikt om att det var jorden som kretsade runt solen och inte tvĂ€rtom samt nĂ€r den klassiska mekaniken förkastades till förmĂ„n för de nya upptĂ€ckterna pĂ„ atomfysikens omrĂ„de.
Det Àr möjligt att Darwins evolutionsteori och hans upptÀckt om arternas uppkomst och utveckling Àr vÀrldens frÀmsta vetenskapliga bragd nÄgonsin.

darwin

Endast Majistern berömmer sig av att vara moralist: han anser att detta Ă€r nĂ„got positivt och tycker att dagens samhĂ€lle har degenererats och att det krĂ€vs en viss moralism för att upprĂ€tthĂ„lla ett ‘samhĂ€lle som fanns förut’. DĂ€rför Ă€r Majistern raka motsatsen till den ‘rebell’ han utger sig för att vara.
Majistern Ă€r landets största bakĂ„tstrĂ€vare och bromskloss! Han delar ‘utmĂ€rkelsen’ med Micke springsjas i Uppsala och en begravningsentreprenör med sjavigt utseende i en stad i VĂ€stsverige.

DÀr ser man vad religionen kan göra med mÀnniskor. Eller Àr det bara dumhet, rÀtt och slÀtt? Jag tror det.