this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Som ett veteax för vinden

I ‘intervjun’ i gĂ„r i DN Kultur sa Majistern att om han var utrikesminister, hur det nu skulle gĂ„ till han som inte ens fick bli kulturchef pĂ„ Bladet och ingen ville ha honom som partiledare heller, skulle Majistern “göra allt han kunde för att slĂ„ ut vĂ€ggarna mellan fin- och fulkultur”.

Fulkultur? Ingenting som kunde kallas kultur kan vara ‘fult’. Om det fanns nĂ„got sĂ„dant Ă€r det inte ‘kultur’.

I dag föraktar Majistern allt som andas ‘finkultur’: lyrik som man behöver lexikon för att begripa, pjĂ€ser dĂ€r alla skriker teatraliskt, installationer, mimande mĂ€nniskor i för trĂ„nga klĂ€der.

Men det var lĂ€nge sen, bara nĂ„got Ă„r för att vara exakt. DĂ„ hĂ€nde det att han skrev sĂ„ hĂ€r om den ‘fulkultur’ som han i dag upphöjer till ‘fin’:

allsÄng

Sen bönade han och bad om att fĂ„ vara med i allmĂ€nna falsksĂ„ngen i alla fall och jag vet inte om det Ă€r sant men det finns de som sĂ€ger att de har sett Majistern i vĂ€rsta fulkulturprogrammet Let’s dance ocksĂ„.

allsÄng2

Jag tror att det beror pÄ att det folkliga och fula sitter i ryggmÀrgen hos Majistern: han kan inte bÀttre sjÀlv. DÄ Àr det bÀst att upphöja det fula till det fina: allt lurar en idiotisk och nersupen publik.

Men det hjÀlper inte hur mÄnga pÄfÄgelsfjÀdrar en sprÀtthöna sticker i stjÀrten för att verka finare Àn hon Àr hon Àr en sprÀtthöna i alla fall och nu vÀntar jag bara pÄ att Majistern ska medverka i Big brother och bli utröstad i första programmet.

brother