this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Snygga tjejer som Àr stygga

I dag lĂ€ser vi i tidningar och ser pĂ„ nyheterna i teve att ‘partydroger’ som crack och kat, ice och ecstacy Ă€r statussymboler bland flera av de moderna brats som inte behöver kolla kontot varje gĂ„ng de ska betala. Dessa mĂ€nniskor tar sĂ„na droger obehindrat tillsammans med dyrbar sprit som bestĂ€lles flaskvis till borden pĂ„ innekrogar och fina fester för att ‘slappna av’ efter jobbet eller för att orka partaja Ă€nnu mer.
Brat: tidigast “a boy catamite: since ca 1910”, i betydelsen ‘nöjesgosse’, ‘manlig prostituerad’. Nu ungefĂ€r [mest i pluralis pĂ„ svenska] = ‘rika förĂ€ldrars pojkar och flickor som inte arbetar för sitt uppehĂ€lle’. Det Ă€r de som inte frĂ„gar var pengarna kommer ifrĂ„n. Bara nĂ„gon har gott om dem. Deras miljö kallas Ă€ven ‘pseudodekadent’ av de stilkonstnĂ€rer som bidrar till att skapa det nya svenska sprĂ„ket.

Konjunkturerna Ă€r stĂ€ndigt fluktuerande pĂ„ de trendigaste haken kring Stureplan i Stockholm. DĂ€rför Ă€r brat redan pĂ„ vĂ€g att devalveras till att betyda ‘svenne med pengar’. Jag hĂ€nger inte dĂ€r sĂ„ ofta lĂ€ngre, man jag tror att det Ă€r finare att vara ‘kreddig’ Ă€n bara brattig i krogkön.
Jag zappade fel framför teven för inte alltför lĂ€nge sedan och hamnade mitt i ett hĂ€rligt vedervĂ€rdigt program om unga svenska lyxshoppare. DĂ€r hette alla medverkande sĂ„dant som Charles och Louise och Sebastian: ingen verkade vara en dag Ă€ldre Ă€n 30 Ă„r. En av de mest köpstarka konsumenterna var bara 18: “I dag har jag shoppat loss för 12 000. VadĂ„? Det Ă€r en vanlig vardag i mitt liv.” Och som om det inte rĂ€ckte: “Vad rör det mig om andra mĂ€nniskor Ă€r avundsjuka? Jag tycker att jag Ă€r vĂ€rd allting som Ă€r dyrt.” 18-Ă„ringen skulle ta studenten “i vĂ„r” och Ă€nnu sĂ„ lĂ€nge var det mamma och pappa som betalade hajynglets lyxkonsumtion: frĂ„n busigaste BMW:n till bĂ€sta bostadsrĂ€tten pĂ„ mest rĂ€tta adressen i Stockholm.

Charles serverade bara hummer “och möjligen havskrĂ€ftor” frĂ„n nya amerikanska grillen för futtiga 34 000 till egna uteplatsen. Den klĂ€dde honom pĂ„ nĂ„got bakvĂ€nt vis: han hade Ă€ven ett halvt kilo smaklöst silver skramlande runt höger handled.
PÄ forntiden hÀnde det att förmögna mÀnniskor blev begravda med sina mest vÀrdefulla Àgodelar. Kommer Charles att bli begravd en dag med grill och skitfult armband? Hur kommer framtidens arkeologer i sÄ fall att tolka de sotiga resterna av skaldjur aka kÞkkenmÞdding bredvid det som ÄterstÄr av snabbaste vÀrsta sportbilen i graven?

Sedan nĂ„gon tid förekommer Ă€ven ‘wrats’ i den svenska storstadens nattliga nöjesliv. Det Ă€r en person som inte Ă€r en Ă€kta brat men gĂ€rna vill vara en: en ‘wannabebrat’. För att Ă„stakomma detta förvandlingsnummer rĂ€cker det med nĂ„gra snabba klĂ€dbyten. Sluta handla pĂ„ H&M. Mulberry och Burberry Ă€r det som gĂ€ller för dig som i dag vill klassresa frĂ„n nedre till öfre. Bally och Barbour och Busnel. Sidenscarf frĂ„n Versace och sjömanssĂ€ck frĂ„n Vuitton. PĂ€rlörhĂ€ngen platsar, men aldrig piercing.
Sedan Àr du redo för att gÄ pÄ Bukowskis och kanske lÀra kÀnna mÀnniskor med Bentley och tillhörande herrgÄrd. Designjeans, smarta stövlar och topp i linne Àr det som gÀller för stygga tjejer som Àr snygga. Han Àr framgÄngsrik och upptrÀder lika sjÀlvklart causal i frÀckt sladdrig mÀrkeskostym samt flottig back-slick.

FikonsprĂ„kets floskler anvĂ€nds i dag frĂ€mst för tvĂ„ Ă€ndamĂ„l: att etablera en social gemenskap inom en högstatusgrupp och stĂ€nga dem ute som inte rĂ€knas dit. De mest frekventa anvĂ€ndarna av sĂ„dana ofta stendöda metaforer Ă„terfinns mest bland det svenska sprĂ„kets klĂ€mkĂ€cka nyskapare inom nĂ€ringslivet och konsultbranschen: “Nu tar vi pĂ„ oss ledartröjan och fokuserar pĂ„ kĂ€rnverksamheten. Vi nöjer oss inte med att gĂ„ pĂ„ par. Spetskompetens Ă€r det enda som gĂ€ller.” Sedan gĂ„r hela gĂ€nget ‘in i vĂ€ggen’. Och Ă€r ‘trygga med det’? Ett win win case?
Detta infantila sprĂ„kbruk anvĂ€nds inte bara av ledande personer i de största och mest trendiga företagskoncernerna: det hörs numera Ă€ven sĂ„vĂ€l ICA-handlare som skorpbagare emellan. Det Ă€r alla de som i stĂ€llet för den gamla hederliga ‘affĂ€rsidĂ©n’ jobbar med ett ‘koncept’.

SprÄkekvilibrist

Det ska Àven sÀgas att detta slags skenbara sprÄkförnyelser förekommer inom alla samhÀllets omrÄden och verksamheter: universitetsvÀrlden, tjejmiddagen, resebyrÄbranschen, herrbastun. Alla sitter vi dÀr med vÄra kantstötta klyschor som noga vridna och vÀnda pÄ ingenting betyder.

Jag vet inte heller exakt hur det pĂ„verkar mitt liv om tokyobörsen stĂ€nger pĂ„ plus eller minus nollkommanollfyra procent. Är loppet kört i vilket fall? Eller bör jag ta höjd och satsa Ă€nnu mer i vĂ€lnischade indexhedgefonder? Vad har du förresten sjĂ€lv för peg-kvot?