this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Sen hinner jag inte mer

När Bokmässan i Göteborg startade 1985 var det en rätt blygsam tillställning med på sin höjd några tusen besökare. Jag vet, för jag var med då. Redan året därpå kom tjugofemtusen och i dag har evenemanget som numera kallas Bok & Bibliotek vuxit nära nog över sina bräddar med fler än hundratusen besökare under fyra dagar varje år. I de cirka tusen deltagande förlagens montrar trängs fack- och skönlitteratur, läromedel och barnböcker, serier och tidskrifter, och mycket mer.

bokmässa1

Jag vet inte hur det är i dag, för jag har inte besökt mässan på flera år. Men när den startade var bokmässan en renodlad fackmässa för biblioteksbranschen i första hand. Om jag inte minns fel hette den rent av Bibliotek ’85 första gången, och det säger lite grand vad det var fråga om. Sedan bjöds bokförlagen in och allmänheten fick komma de två sista dagarna och begapa kända författare och för all del såna som var mer kända från lekprogram i teve och inte för att de totat ihop en kokbok och så några som väl knappast skulle kallas ’författare’ om det fanns nån rättvisa alls i världen.
Björne är så klart överallt mest hela tiden och rabblar samma odrägliga utantilläxa i alla montrar som finns och giljotin ligger inte heller på latsidan på mässområdet i Götbeorg. Bintje och Bjäbba och Plura och den ständige gevär med promenadpåken i högsta hugg och koleriske Kalle och ovanpå alltihop en härdsmälta som kallas kakan. Kakan??
Jag klarar mig rätt lätt och till och med bättre utan allihop de där och skulle hålla mig five states away från Ernst och hans satans symaskiner och sockerkakor och ”nu ska jag smeka upp ett kök” och Karolina klyftpotatis och Törsten klunck men kunde tänka mig om jag var där att lyssna till Anneli Jordahl och Inger Edelfeldt och Liv Strömquist. Ingrid Elam och Karin Bojs och Kajsa Ekis. Okej, Claes Andersson och Klas Östergren också. Sen hinner jag inte mer: måste ju hinna med att mingla och vingla och dricka vin ur plastmugg också.

bokmässa2bokmassa3

På Bokmässan i Göteborg träffas förlag och litterära agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Det är vad en bokmässa är till för. Det är alltså inte ett evenemang dit enskilda författare kan anmäla sig och kräva en egen monter att larva sig i inför publik och där de kan kränga sina oläsbara böcker med hjälp av en påstruken pingstpastor från vischan utan en mötesplats för landets bokförlag som i sin tur väljer ut vilka av sina författare de vill presentera. Denna besvärande omständighet tycks alldeles ha undgått barkbåt som anser att bokmässan borde vara till för honom och ingen annan för någon bättre författare än han finns inte vare sig inom eller utom landets gränser.
SKÄMS! ryter en kränkt barkbåt med svår slagsida i badkaret på Lundagatan i Stockholm. Och så den där jävla giljotin som sticker upp sitt fula tryne överallt och särskilt där han inte har nånting alls att göra – med den enda illvilliga avsikten att sätta ett hämnande och avundsjukt krokben för barkbåt.

När det inför årets bokmässa den 22 tiil 25 september blev känt att den högerextrema tidningen Nya Tider skulle medverka ställde flera utställare in sitt deltagande. Då beslöt arrangören att inte upplåta plats på bokmässan åt den rasistiska och främlingsfientliga Nya Tider. Det tycker jag att bokmässan gjorde alldeles rätt i. Allt annat hade varit en skymf mot all anständighet och arrangörerna har väl rätt att välja vilka medverkande de vill synas tillsammans med och ännu mer i vilket tarvligt sällskap de INTE vill förekomma. Om det var barkbåt som bestämde i såna ärenden skulle bokmässan i Göteborg befolkas av inga andra än tvivelaktiga figurer som islamofoben fru Carlqvist och fyllskallen Tok-Tompa i Trollebo.
En sådan uppfattning godkäns inte av besserwisser barkbåt som själv gärna lånar sig till rasistiska och höerextrema intressen fast ynkryggen stretar i styv fuling när han ständigt men hittills utan varje framgång hävdar motsatsen. Barkbåt är den fegaste och ohederligaste människa jag vet.

birro1birro2birro3birro4birro5birro6birro7birro8