this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Rasism i Trollis

“Judarna, vĂ€rldens mest begĂ„vade folkslag. TvĂ„ promille av jordens befolkning Ă€r judar. De Ă€r att jĂ€mföra med vĂ€rldens muslimer som uppgĂ„r till 1,2 miljarder. Andelen nobelpristagare bland det judiska folket Ă€r dock 1 446 gĂ„nger större Ă€n bland muslimerna.”

dahlman

555 Nobelpris har genom Ären delats ut till 853 personer (och 21 organisationer). Hur mÄnga av dessa som Àr av judisk hÀrstamning undandrar sig min bedömning, men jag kan tÀnka mig att de Àr mÄnga. Att det alldeles övervÀldigande antalet Nobelpris har gÄtt till personer frÄn den vÀsterlÀndska kultursfÀren, dÀr ocksÄ de allra flesta judar lever, behöver inte ifrÄgasÀttas.
Detta gÀller Àven staten Israel: dÀr trallar de till och med i Eurovision Song Contest.

israel

Mer Àn hÀlften av vÀrldens muslimer lever i Asien samt cirka 20 procent i Mellanöstern och Nordafrika. Nationalencyklopedin anger antalet muslimer i vÀrlden till drygt 1,3 miljarder, medan andra talar om sÄ mÄnga som 1,57 miljarder.
I sÄ fall blir ju andelen Nobelpris Ànnu mer deprimerande för muslimerna: enligt matematikprofessor Dahlmans berÀkningar vÀrldens dummaste mÀnniskor.

muslims

NE uppger att antalet judar i vÀrlden i dag Àr nÀrmare 14 miljoner. LÀnder med störst antal judar Àr Israel 5 309 000, USA 5 275 000, Frankrike 492 000, Storbritannien 297 000, Canada 373 000, Ryska federationen 228 000, Argentina 184 000.

PĂ„ frĂ„gan ‘vem Ă€r jude?’ Ă€r det traditionella ortodoxa svaret: den som Ă€r född av en judisk mor eller den som konverterat till judendomen. Israels parlament har senare gjort tillĂ€gget: ‘och som inte tillhör en annan religion’.
För mÄnga mindre nogrÀknade judar rÀcker det att sÀga att man Àr jude om man sjÀlv betraktar sig som sÄdan eller om man av andra betraktas som jude.

Professorn utnĂ€mner judarna till ett ‘folkslag’, och det fĂ„r han gĂ€rna göra. Men alla andra dĂ„? Är muslimer ett ‘folkslag’? Araber, möjligen, men knappast muslimer: i dag Ă€r muslimer mĂ€nniskor av mĂ„nga nationaliteter och dessutom mĂ„nga fler Ă€n araberna.

Professorns marginalisering av den arabiska kulturens och vetenskapens betydelse genom Ärtusenden för resten av vÀrlden vore skrattretande om det inte var för att professorn tar sig sjÀlv och sin illa förklÀdda rasism pÄ allvar. TrÄkmÄnsar och de som Àr mindre begÄvade Àn andra brukar göra det.

KĂ€nner Tompa inte till Abu Rayhan al-Biruni − ett universalgeni övertrĂ€ffat endast av Leonardo da Vinci? Har han aldrig hört talas om ibn al-Shatir som inspirerade Kopernikus till en heliocentrisk vĂ€rldsbild? Eller att fysikern ibn al-Nafees korrekt beskrev vĂ„rt blodomlopp 400 Ă„r innan William Harvey? Vad Ă€r det för en professor som Ă€r ovetande om att ibn al-Haytham anvĂ€nde moderna vetenskapliga metoder 700 Ă„r före Bacon och Descartes och lade grunden till modern optik lĂ„ngt före Newton?

För att inte tala om den arabiska algebran och aritmetiken, Ă€ven om dessa ‘upptĂ€ckter’ ursprungligen gjordes i Indien. Och lĂ„ngt före nĂ€stan alla andra: sumererna, nĂ„gon?

Sedan priset instiftades 1901 har endast 44 Nobelpris gĂ„tt till kvinnor. Det Ă€r en förfĂ€rande liten andel. Är kvinnor alltsĂ„ dummare Ă€n mĂ€n, och hur korkade Ă€r i sĂ„ fall inte ‘muslimska’ kvinnor?
Vad sÀger professor Pundhuvud? Vad tÀnker chefredaktör Lucke blek om nosen pÄ VÀrlden idag om medarbetare Pappskalles lika enfaldiga som förfÀrande rasbiologi?

Professor PlÄtburks blogg i VÀrlden idag Àr för övrigt utan angivande av kÀllan till allt vÀsentligt kopierad frÄn ett av den kristne frireligiöse bloggaren med uttalade sympatier för Stollepartiet klisterrÀvens aka Krister Renards senaste inlÀgg.
Har Blek om nosen nĂ„got ytterligare att tillĂ€gga? Är VĂ€rlden idag en invandrarfientlig och rasistisk tidning? Är VĂ€rlden idag rent av… kvinnofientlig?

Jag tror allt möjligt obehagligt om Livets ord och VÀrlden i dag.

dahlman2