this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Plastkort putsar inga skor

Var blev alla gamla schysta hotell av? De dÀr smÄ trevliga stadshotellen i landsorten som fanns förr? DÀr nyckelbrickorna var stora som dasslock för att man inte skulle tappa bort dem eller packa ner nyckeln i vÀskan tillsammans med askkoppen och badhanduken och det som var kvar av schampot innan man reste. Det dÀr lilla fodralet av papper med nÄl och trÄd om man skulle behöva sy i en knapp som hade lossnat.
Nu finns det nÀstan inga stadshotell kvar. I dag heter hotellen sÄdant som Scandic och Best Western och First Hotel. Det finns inte ens nÄgra nycklar. PÄ Scandic och Best Western och First Hotel har de smÄ plastkort i stÀllet för de dÀr dasslocken frÄn lÀnge sen. Kortet öppnar inte bara dörrar: det tÀnder och slÀcker lamporna i rummet och sÀtter pÄ och stÀnger av teven ocksÄ. Sköter minibaren och reglerar temperaturen i duschen. Plastkortet vÀcker en till och med pÄ morgonen.
Okej. Men jag tycker det var roligare förr. NÀr portieren ringde frÄn receptionen och sa god morgon klockan Àr halv sju och det Àr dags att stiga upp. Det klarar inget plastkort i vÀrlden. NÀr man kunde stÀlla skorna utanför dörren pÄ kvÀllen. Och sÄ var de putsade nÀr man steg upp pÄ morgonen. Plastkort putsar inga skor.
NÀr det satt feta farbröder av grosshandlarmodell med vÀst och klockkedja i stadshotellets restaurang pÄ kvÀllen och rundade av middagen med cigarr och mÄnga groggar i stora porlande glas. Ibland hÀnde det att en full farbror nöp en servitris i stjÀrten nÀr hon gick förbi. Och servitrisen hade alltid svart kjol och styvstÀrkt vit uniformsjacka med guldknappar pÄ axelklaffarna. Man ser nÀstan aldrig nÄn som nyper i dag. Inga axelklaffar heller.
Fast jag har för mig att de var rÀtt strÀnga pÄ stadshotellen nÀr det gÀllde damer pÄ rummet. Eller herrar? Om man var dam sjÀlv.
Jag har hört att man numera kan hyra en kvinna i hotellbaren pÄ mÄnga stÀllen. Eller en karl med rakvatten och pomada som sÀllskap till i morgon bitti. Om man Àr kvinna och inte vÄgar sova ensam?
Jag nöjer mig för det mesta med en bra bok och en whisky pÄ rummet nÀr baren har stÀngt. Kanske en taskig film pÄ hotellets betal-tv ocksÄ. Whiskyn har jag förresten köpt sjÀlv: en stor flaska kostar bara dubbelt sÄ mycket pÄ Systemet som sex simpla centiliter i minibaren pÄ Scandic och Western och First.
Tror du att Best Western Sme’backens Pensionat Ă€r nĂ„got för mig? FĂ„r man flörta med flickor och flaskor i baren dĂ€r?