this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Pathétique

Majistern är så hjälpe mig Gud inte klok nånstans! Han kräver ensamrätt på att tycka vad fan som helst. Och sen när nån säger ifrån lägger sig ynkryggen där och sprattlar hjälplöst i sin sparkdräkt med de andra småglinen i en sandlåda på Reimersholme.

Om du inte visste förut vad ordet ‘patetiskt’ innebär, så vet du det nu!

Jag trodde aldrig att det skulle inträffa. Men jag håller med Lars O om att Majistern är ‘en okunnig och otäck liten människa’. Fast jag brukar inte använda såna urvattnade omdömen: jag kör med grövre artilleri! Brutala personangrepp biter bäst när man har med blådårar att göra!

birro

Den gravt obildade Majistern har inte heller rätt förstått vilken som var Lars uppgift ombord. Lars var konduktör och inte lokförare.
Konduktör kommer av franskans le conducteur, förstås. Där avser ordet den som kör: att ‘framföra’ någonting: det vill säga ett fordon. Han som kollar att du har betalat för din resa heter le receveur i Frankrike. Den som ‘tar emot’: biljetterna, nämligen. Tidigare eldades loken med kol. Då måste det finnas någon som skyfflade in i pannan också. Han som gjorde det kallades le chauffeur: ‘eldaren’ eller ‘han som håller brasan i gång’.
Så nu vet Majistern vem det är som sitter bakom ratten också nästa gång han hoppar in i en taxi.

conducteur