this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

One-sided love affair

NĂ€r jag för flera Ă„r sedan upptĂ€ckte den oerhörda likriktning som kĂ€nnetecknar stora delar av svenska medier gjorde jag vad jag kunde för att skriva om detta. Till sist gick det inte lĂ€ngre. SĂ„ jag Ă„kte ut. Men jag gĂ„r stolt med högt huvud. Mitt öde Ă€r egentligen det enda bevis som behövs för att bekrĂ€fta att Ă„siktskorridoren finns. SĂ€ger han i dag. Fast sĂ„ sent som i gĂ„r var det ett medvetet val Majistern gjorde eller om ’valet’ kanhĂ€nda var medvetslöst för Majisterns historieskrivning revideras hela tiden eller om det Ă€r fĂ„rskallens nĂ€rminne som har krackelerat? Vi kommer nog sannigen nĂ€rmast om vi föreslĂ„r att Majistern inte vet vad sanning Ă€r utan ljuger med varje andetag han tar. Desto mer skrattretande nĂ€r han pladdrar planlöst om att sanningen alltid, alltid segrar. Inte Majisterns, i alla fall.

birro

Yttrandefrihet innebÀr friheten att i tal, skrift eller bild eller pÄ annat sÀtt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, Äsikter och kÀnslor. Varje medborgare Àr enligt regeringsformen (RF) gentemot det allmÀnna tillförsÀkrad en sÄdan frihet.
Yttrandefriheten enligt RF fÄr begrÀnsas genom lag under bestÀmda förutsÀttningar. Först gÀller de allmÀnna reglerna att begrÀnsning endast fÄr göras för att tillgodose ÀndamÄl som Àr godtagbara i ett demokratiskt samhÀlle och aldrig fÄr gÄ utöver vad som Àr nödvÀndigt med hÀnsyn till ÀndamÄlet eller strÀcka sig sÄ lÄngt att den utgör ett hot mot den fria Äsiktsbildningen. I praktiken Àr brottsbalkens regler om förtal och förolÀmpning de viktigaste begrÀnsningarna i medborgarnas yttrandefrihet, och dÀrefter de om hets mot folkgrupp och uppvigling. Ingen sÄdan begrÀnsning har nÄgonsin drabbat Majistern och inte mÄnga andra svenskar heller.

Av Sveriges fyra grundlagar Àr det tvÄ som mer konkret reglerar yttrandefriheten i medierna: tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). TF reglerar friheten att yttra sig skrifter som till exempel böcker och tidningar och YGL reglerar yttrandefriheten i medier som till exempel radio, TV och film samt, i viss utstrÀckning, pÄ internet. Tryckfriheten har i Sverige anor Ànda frÄn 1766, men den nu gÀllande tryckfrihetsförordningen tillkom 1949. YGL tillkom 1991 och Àr utformad med TF som förebild.
Till tryck- och yttrandefrihetsbrott rÀknas brott mot allmÀnna intressen, till exempel uppvigling och hets mot folkgrupp samt brott mot enskilda, till exempel förtal, vilket var och en borde begripa utan att jag sÀrskilt behöver pÄpeka det. Fast som sagt: med Majister hösÀck kan man aldrig veta.

Det Àr en lögn att mÀnniskor i Sverige inte tillÄts uttrycka sina uppfattningar i varjehanda frÄgor. Det fÄr jag göra och du och Majistern med och alla andra jag kÀnner och inte kÀnner. I Sverige finns det ansvariga utgivare pÄ varje tidnings- och teveredaktion som Àr de som i sista hand avgör vad som fÄr sÀgas och publiceras pÄ just den redaktionen. Men det har ingenting med en begrÀnsning av yttrandefriheten att skaffa: det handlar bara om tidningens eller tevekanalens policy i vissa frÄgor.
Om Majistern kÀnner sig krÀnkt och det gör han sÄ snart nÄgon hostar Ät hans hÄll fÄr han gÄ dit dÀr nÄgon dÄre finns som publicerar hans bisarra synpunkter. Det Àr det som menas med yttrandefrihet och sÄdana knÀppskallar finns dessvÀrre alltför mÄnga: en stÄlle utklÀdd till sÄsse i Norrköping och tant arrogant i Göteborg och Jonas jihad frÄn JÀmtland.

alice1alice2

Yttrandefrihet som Majistern med största möjlga noggrannhet missuppfattar begreppet innebĂ€r frihet för honom och endast honom att uttrycka vilka dĂ„rskaper som helst nĂ€r som helst och var som helst. LĂ„t oss tĂ€nka för en försvinnande kort sekund att Majistern har rĂ€tt… sĂ„ har han fel i alla fall. Yttrandefrihet innebĂ€r framför allt INTE och har aldrig varit avsedd att vara ett exklusivt privilegium för en mĂ€nniska eller ens ett fĂ„tal individer utan mĂ„ste villkorslöst omfatta VARJE medborgare i ett land och allra helst varje mĂ€nniska överallt i vĂ€rlden. Bara en gravt förstĂ„ndshandikappad Majister pĂ„ fallrepet Ă€r oförmögen att begripa en sĂ„ enkel sak. I hans mycket begrĂ€nsade universum ryms bara han och han och han och den hemlige Anders och inga andra utom kanhĂ€nda TĂ„bira och Tummetotti och numera Ă€ven pĂ„litlige pundaren Plura.

birro2birro77

Friheten för Majistern men ingen annan innebÀr sÄ klart ocksÄ att i den pissrÀnna nÀra Nordpolen dÀr han sjÀlv plaskar omkring fÄr ingen absolut ingen anmÀla en upfattning som avviker frÄn Majisterns: det Àr dÄ korditen i knasbollens kranium kreperar och allting ryker raka vÀgen Ät helvete och en krÀnkt Majistern grÄter konvusiviskt intill tidens Ànde.
ÄndĂ„ pĂ„stĂ„r Majistern gĂ„ng efter annan att han efterstĂ€var samtalet och att det rent av Ă€r hans ’metod’. Sanningen Ă€r förstĂ„s den rakt motsatta: Majistern Ă€r för dum i huvudet för att ens ha en ’metod’ och han efterstĂ€var ingenting utom största möjiga profit för egen del. Majistern sĂ€ger att han vĂ€grar att köpslĂ„ med sitt vĂ€rdighet. LĂ€tt sagt för den dĂ„re som inte har nĂ„got vĂ€rdighet att erbjuda i utbyte mot nĂ„got annat.

NĂ€r Majister moron fĂ„r för sig att han Ă„ter omfamnas av den ’mediala [sic] eliten’ för att han pratar nonsens i en sketen poddraddio med Alex och Sigge och djupingen Plura och en som jĂ€mt ser ut som en nyspöad cockerspaniel och jag tror heter sĂ€cken tar han genast sats igen. Nu Ă€r det det finska fruntimret som fĂ„r sig en offentlig omgĂ„ng nĂ€r Majistern i renommerade kulturtidskriften BakvĂ€nt lika genröst som gement berĂ€ttar om sin skilsmĂ€ssa för skvallerredaktör skĂ€mskudde. Andra mĂ€nniskor brukar inte nedlĂ„ta sig till sĂ„dana tarvligheter.
”Jag Ă€r sĂ„ trött pĂ„ allt. Jag fĂ„r arga brev frĂ„n mammor som inte kĂ€nner mig. Det Ă€r inte okej. DĂ„ vill jag korrigera allt lite. Usch det Ă€r hemskt. Nu ser jag fram emot ett nytt Ă„r av försoning och förlĂ„telse.” SĂ„ dĂ€r bara. BĂ€ra sig Ă„t som vĂ€rsta svinet. Och sĂ„ krĂ€ver han att alla andra ska förlĂ„ta honom! I en slaskblaska, dessutom!
Jag har inte alltid varit sĂ„ schysst, medger Majistern klĂ€dsamt fast ordet ’schyst’ inte stavas sĂ„ pĂ„ svenska men det kan ju skyllas pĂ„ skĂ€mskudde. Men den hycklade ödmjukheten rinnner av honom redan i nĂ€sta andetag. Han skiter vĂ€l i om hon Ă€r förbannad pĂ„ honom. Förresten delar Majistern inte hennes verklighetsuppfattning. Jag tror inte att finska frun Ă€r helt hundra heller, men frĂ„gan instĂ€ller sig genast: vilken Ă€r Majisterns verklighetsuppfattning? Det saknas mycket ja nĂ€rapĂ„ alltng i Majisterns mentala utrustning och det som synes saknas allra mest Ă€r en verklighetsuppfattning vĂ€rd namnet.
Hon sĂ€ger att ”jag ljuger och Ă€r elak. Jag har respekt för den verklighetsuppfattningen. Hon har all rĂ€tt till den. Men jag delar den inte.” Det Ă€r sedan lĂ€nge fastslaget att Majstern ljuger och Ă€r en elak jĂ€vel. Mer Ă€ngsligt lymmelaktig kan ingen mĂ€nniska bli.
Hör hĂ€r nĂ€r det gĂ„r över styr alldeles. ”Jag har bett om ursĂ€kt. Men dĂ„ sĂ€ger hon bara att jag Ă€r en mytoman som ljuger om allt. Det nĂ„r inte fram tyvĂ€rr.”
Hur kĂ€nns det annars? Tackar som frĂ„gar. Jag har fĂ„tt en del jobb och har börjat kolla lite pĂ„ hus… TĂ€nkte bli en liten svennegubbe. Fast bara pĂ„ lĂ„tsas: allra helst vill jag pendla mellan Stockholm och Rom en gĂ„ng i veckan. I julas slapp vi gudskelov alla gapiga ungar, om det var du tĂ€nkte frĂ„ga om? Förresten glömde jag att tala om att jag har börjat tjĂ€na lite pengar igen. Nu stĂ„r det inte lĂ€nge pĂ„ förrĂ€n jag gĂ„r pĂ„ mattan i fotoblixtars sken igen och Ă„t helvete med det finska fanskapet!

Majistern saknar helt och hÄllet finess och stajl. En simplare mÀnniska hittar du ingestans utom i skrÀpredaktör skÀmskuddes illustra magasin.

birro4birro5