this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

On the Road

Jag skrev nÄgot lite om Jack Kerouac och romanen On the Road i gÄr, fast jag inte visste att jag skulle göra det frÄn början.
Men det fick mig att tĂ€nka pĂ„ dikten Kerouac skrev med samma namn som boken. Jag har den i en inspelning dĂ€r författaren lĂ€ser, eller halvsjunger – reciterar Ă€r kanske den bĂ€sta beskrivningen – dikten i slutet av 50-talet och med Vic Juris pĂ„ gitarr och John Medeski pĂ„ hammondorgel i ett pĂ„lĂ€gg frĂ„n 1998 dĂ„ Kerouac hade varit död i nĂ€stan trettio Ă„r.
Jag hade originalet hemma förut med bara Kerouacs röst, men det har ohjÀlpligt försvunnit i nÄgon av mÄnga skilsmÀssostormar.

PÄ den CD jag talar om nu gör Àven Tom Waits en egen bluesig version av Kerouacs On the Road tillsammans med Larry LaLonde aka Primus pÄ percussion och Ralph Carney pÄ saxofon. Den gÄr inte av för hackor den heller och Àr nÄgot av det coolaste jag har hört Waits göra.

Men allra bÀst Àr nÀr Kerouac reciterar sin egen tidigare opublicerade dikt Washington D.C. Blues med musik som Àr ocksÄ pÄlagd efterÄt: Kerouac hade inget komp alls och lÀste in sina dikter pÄ skiva lÀngst bak i en grammofonaffÀr.
Sjutton minuter och jag kan lyssna hur mÄnga gÄnger som helst. PÄ köpet fÄr du tjugoÄtta minuter ur romanen ocksÄ och en hel del annat man inte gÀrna ville vara utan.

Om du bor i Stockholm kan du gÄ till The English Bookshop pÄ Lilla Nygatan 11 i Gamla stan. DÀr finns Kerouac och Waits i On the Road garanterat.
I Uppsala ligger Sveriges bÀsta bokhandel pÄ SvartbÀcksgatan 19. Och sÄ pÄ hela nÀtet, förstÄs: http://bookshop.se
Mejlar och bestÀller gör man pÄ info@bookshop.se och stockholm@bookshop.se. Enklare kan det inte bli.