this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Muntra män i skogsgröna trikåer

Tidigare ansåg de flesta forskare att även Robin Hood tillhörde samma myternas och sagornas domäner som kung Artur och hans rundabordsregering. I dag menar några lika säkert att legenden om Robin och hans muntra män i skogsgröna dräkter samt ‘tjocka munkar som gudfruktigt slogs med käppar för en rättvis sak’ har verklighetsbakgrund och att Robin levde antingen på 1200- eller 1300-talet. De uppslagsverk jag har bläddrat i förhåller sig dock ännu nästan alla försiktigt avvaktande i samma fråga. Några avfärdar helt Robin som en historisk person: “Ein historischer Vorbild ist nicht nachgewiesen; zweifelsfrei ist die Gestalt dichter”, meddelar till exempel ansedda Brockhaus Enzyklopädie.
Efter poeten och musikanten Adam de la Halles romantiska herdespel Le Jeu de Robin et de Marion har Robins äventyr skildrats på både vers och prosa av såväl stora som kanhända inte alltid fullt så framstående författare. Kan det vara så, att den ‘riktige’ Robin Hood är en sammansmältning av några verkliga och med säkerhet ännu fler uppdiktade personer från Englands medeltid?

Robin gestaltades tidigast på bio av Douglas Fairbanks Sr år 1922 i en då mycket populär stumfilm. Och allra senast har Ridley Scott regisserat Russell Crowe i huvudrollen och med Cate Blanchett som jungfru Marion i ännu ett storslaget äventyr om den pricksäkre bågskytten från Sherwoodskogen. Marions pappa spelas av vår egen Max von Sydow, 81. Jag blir glad när jag ser honom. Sveriges bäste skådespelare någonsin?
“Jag ville göra ett äkta porträtt av Robin, för det har aldrig gjorts tidigare”, säger regissören. Men om Robin aldrig har funnits? Och utan tajts den här gången: kan det verkligen gå?

Har aldrig skjutit bort en pil

Robbans tjej:
ingen ömtålig jungfru

Charles Arthur “Pretty Boy” Floyd utnämndes efter den notoriske gangstern John Dillinger till USA:s Public Enemy # 1. När Floyd inte rånade banker bar han sig illa åt i största allmänhet: det sägs att han mördade minst tio människor på sin aldrig avslutade förbrytarturné. Floyd har trots sin blodiga biografi efteråt presenterats som en sentida Robin Hood: legenden om den ädle laglöse som stjäl från de rika och ger till de fattiga i Ohio och Oklahoma under depressionens obarmhärtiga 30-tal. Bland dem som har sjungit om Floyd märks Woody Guthrie och Bob Dylan, The Byrds och Bruce Springsteen.

If you’ll gather ‘round me, children
A story I will tell
‘Bout Pretty Boy Floyd, an outlaw
Oklahoma knew him well.

It was in the town of Shawnee
A Saturday afternoon
His wife beside him in his wagon
As into town they rode.

There a deputy sheriff approached him
In a manner rather rude
Vulgar words of anger
And his wife she overheard.

Pretty Boy grabbed a long chain
And the deputy grabbed his gun
In the fight that followed
He laid that deputy down.

Then he took to the trees and timber
To live a life of shame
Every crime in Oklahoma
Was added to his name.

But a many a starving farmer
The same old story told
How the outlaw paid their mortage
And saved their little homes.

Others tell you ‘bout a stranger
That came to beg a meal
Underneath his napkin
Left a thousand dollar bill.
It was in Oklahoma City
It was on a Christmas Day
There was a whole car load of groceries
Come with a note to say:

Well, you say that I’m an outlaw
You say that I’m a thief
Here’s a Christmas dinner
For the families on relief.

Yes, as through this world I’ve wandered
I’ve seen lots of funny men
Some will rob you with a six-gun
Some with a fountain pen.

And as through your life you travel
Yes, as through your life you roam
You won’t never see an outlaw
Drive a family from their home.

Omsjungen desperado, med autograf

I den rätta konstnärens händer bidrar sådana framställningar till att skapa även vår tids myter. Men det kan hända att de inte är mer trovärdiga än… berättelserna om Gustav Vasas pojkboksäventyr i Dalarna.
Jag minns ännu själv med visst välbehag småtjuven Rolf Johansson. Han hade ovanan att rymma från inte alltför välbevakade fångvårdsanstalter och ägnade sig utanför fängelsets staket mest åt att göra inbrott i sommarstugor på jakt efter kvarlämnade konserver. Johansson kallades ‘Sveriges farligaste man’ och var hela folkets fredlöse hjälte i början på 50-talet innan han kapitulerade för en överlägsen styrka av kpistbeväpnade poliser i ett skogsparti på Södertörn i augusti 1954. Det enda Tarzan från Tumba hade gemensamt med stråtrövaren i Sherwood var väl i så fall… gömstället i skogen.
Den oöverträffade framställningen på bio av den alltid lika pricksäkre som slagfärdige skogsmullen i Sherwood Forest gör Errol Flynn i alla tiders bästa matinéfilm: The Adventures of Robin Hood från 1938. Den bildsköne och atletiskt virile Flynn i bockskägg och lattjo mössa ä r Robin Hood: både en beslutsam rebell och en balkongklättrande romantiker. Och på samma gång minst lika mycket Flynn som Robin: det är helt säkert ett av skälen till attt filmen tål att ses ännu. Allting om Robin som har kommit på bio efteråt kan du glömma.

Skogsmulle i Sherwoodskogen: originalet