this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Mr Untouchable eller Hal som en tvÄl

Jonas har liknat den islamska burkan vid ett enmanstÀlt pÄ Kvitter, vilket har upprört nÄgra som följer honom dÀr.
NÀr Jonas ÀndÄ hade Ängan uppe passade han pÄ att ordvitsa lite om ramadan ocksÄ. Eller vad det var han gjorde?

jonas1

Jonas fattar ingenting (det gör han aldrig nĂ€r han kritiseras) och menar att de som har tagit illa vid sig Ă€r dumma i huvudet. “Jag har ju ingen anstĂ€llning och ingen uppdragsgivare sĂ„ det Ă€r en aning svĂ„rt att definiera vem det Ă€r som i sĂ„ fall ska sĂ€tta den grĂ€nsen [för det humoristiskt tillĂ„tna, min anm], sĂ€ger Jonas ocksĂ„ och fnittrar buspojkaktigt pĂ„ bild i Bladet.

jonas2

Jag antar att Jonas med detta menar att det Ă€r han som ‘sĂ€tter grĂ€nsen’ för vad som anses vara humoristiskt passande. Jag förstĂ„r samtidigt att nĂ„gon sĂ„dan grĂ€ns inte finns i Jonas jĂ€tteroliga vĂ€rld: dĂ€r Ă€r det tillĂ„tet att skĂ€mta om allting.

Det Àr dock sÀllan man hör nÄgon klÀmkÀck stÄuppare skÀmta om dem som dog i Auschwitz och Bergen-Belsen etc och jag tror inte att ens Jonas skulle vÄga sig pÄ ett skÀmt om massakern pÄ UtÞya. Fast nÀr jag tÀnker nÀrmare pÄ saken: det kan hÀnda att jag har fel. Jonas roterar runt solen eller om det Àr tvÀrtom i sin egen Vintergata: han Àr oantastlig och Jonas gör vad Jonas vill.

Jag har hört mĂ€nniskor ‘komiker’ mest som sĂ€ger att det inte finns nĂ„gonting som Ă€r sĂ„ allvarligt att det inte gĂ„r att skĂ€mta om. Men det finns det nog.
Å andra sidan Ă€r all stor humor allvarligt menad. Annars Ă€r det inte
 humor.

Jonas jĂ€mför ocksĂ„ förföljelserna av “ tattare, romer, judar” genom den svenska historien med de homosexuellas situation pĂ„ 80-talet. Det Ă€r en jĂ€mförelse som inte bara haltar utan linkar fram pĂ„ ett ben: tattare, rom och jude kan man bara vara genom födsel medan varje mĂ€nniska kan vara eller inte vara homosexuell.
Man blir inte jude bara för att man bekÀnner sig till den judiska tron. För det krÀvs grövre artilleri och större anstrÀngningar.

Jonas tar Àven tillfÀllet i akt att tala om att 197 000 personer följer honom pÄ Kvitter och 125 000 pÄ Fejsbok. Jag vet inte om Jonas vill att en sÄdan som jag som inte följs av nÄgon enda ska kÀnna oss Ànnu mer obetydliga. Men vadfan: en mÀnniska kan vÀl vara nÄgot vÀrd ocksÄ om hon inte Kvittrar och syns pÄ Fejan hela tiden? Kanske rent av i synnerhet dÄ!

JodÄ, Jonas kÀnner flera muslimer: hans brorsdotter har barn med en muslimsk man och borsonen Àr gift med en muslimsk kvinna och i tisdags eftermiddag blev Jonas bjuden pÄ middag av en muslimsk bekant.
VadÄ: en gÄng pÄ Den blinda tigern i Shreveport LA tog jag en svart bartender i hand. Det var inte annorlunda Àn att hÀlsa pÄ en
 skÄning.

edvard

anne

PS. Jag tycker ocksĂ„ att humor Ă€r viktigt – utan humor kunde mĂ€nniskan lika gĂ€rna lĂ€gga sig ner och dö. Det ska naturligtvis vara möjligt att skĂ€mta om islam och vilken annan religion som helst och jag instĂ€mmer i att Jonas skĂ€mt var ‘oförargliga’. Kanske borde de inte ens kallas skĂ€mt?
Jag har sjÀlv i nÄgra fall kanhÀnda uttryckt mig vanvördigt om judarnas kalotter och muslimska kvinnors burkor. Men det var ingen som blev förbannad: jag tror att det beror pÄ att inte sÄ mÄnga lÀser vad jag skriver. DS.