this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Milk Cow Blues

Att stĂ„ och stirra pĂ„ gamla skelettdelar i en glasburk Ă€r “ett vĂ€ldigt konkret sĂ€tt att tro”. SĂ„ tycker i varje fall Majistern. Och han borde ju veta, för Majistern tror sĂ„ att det sipprar och bubblar ur skorna och rĂ€cker och blir över för dig och mig ocksĂ„.

HÄll i dig hÄrt nu, för det hÀr gÄr inte heller av för hackor:
“Äktenskapet var tidigare en skruv i samhĂ€llskroppen men sedan detta samhĂ€lle allt mer kommit att lösgöra sig frĂ„n allting av vĂ€rde, sĂ„ Ă€r bröllopet nu istĂ€llet en gerillahandling, en rörande, vacker seger över döden och tristessen.”
Det mÄste vara vÀrldens största gerillarörelse, i sÄ fall. I Sverige gifter sig cirka 100 000 mÀnniskor varje Är, och under hela 2000-talet har siffran ökat för varje Är som gÄtt.
Men det Ă€r det bara Majistern som inte har fattat: “MĂ€nniskor trotsar den politiskt korrekta mallen och […] gifter sig.” Mer korrekt Ă€n Majistern finns det ingen som Ă€r.

GĂ„rdfarihandlare i gerillabranschen

“NĂ€r vĂ„ra för tidigt födda barn dog begravde vi dem. […] Det var fasansfullt. Men det var ocksĂ„ helt nödvĂ€ndigt.” Just sĂ„. Det Ă€r lag pĂ„ det i Sverige. Att man mĂ„ste begrava de döda: dem fĂ„r man inte hĂ„lla pĂ„ och rĂ€nna runt med hur som helst.

Majistern ska gifta sig ocksĂ„. I Venedig. “NĂ€r resten av vĂ€rlden ljuger fram Paris som kĂ€rlekens stad lĂ€mnar de Venedig fritt.” DĂ€r ska Majistern “lova för Gud […]”. Lova ‘inför’, möjligen. Annars gĂ„r det bra utan preposition ocksĂ„.
Och vad har Paris gjort för att misshaga Majistern sĂ„? Förresten kan man gifta sig i Sme’backen ocksĂ„. Och i GesĂ€ter i Dalsland. Det har jag gjort.

Lika bra som Venedig

NĂ€r Majistern har gift sig ska han sluta “mjölka döden”. Det Ă€r dĂ€rför han gör det: gifter sig. Jag medger att det Ă€r snurrigt. Men Majistern skriver sĂ„.

Brottningsmatch med Döden?

I VÀrlden i dag meddelas Àven för sÀkerhets skull att tidningens krönikör fick ja pÄ sitt frieri. Vilken tur: annars hade Majistern fÄtt stÄ dÀr ensam och glo pÄ nÄgra benknotor i Venedig.
Men det Àr en sak som bekymrar mig: jag har aldrig varit med om tidigare, utom nÀr Kickan och Janne skulle till, att en sÄ trivial sak som att nÄgon ska gifta sig har basunerats ut pÄ samma sanslösa vis som i Majisterns fall.
Är han nĂ„gon sĂ€rskilt ömtĂ„lig och dyrbar person som krĂ€ver mer uppmĂ€rksamhet Ă€n andra? En kĂ€ndis, rent av?

Ska vi slÄ vad om att TV4 hÀnger pÄ och sÀnder direkt i tvÄ dagar? Steffo och SÄphal och skÄnska Suzanne rapporterar pÄ plats och Saft sköter kringsnacket i hemmastudion.

Farbror Fritte hÀnger pÄ sÄ klart: han kommer vinglande med sin vinkorg, för det gör Fritte alltid nÀr det Àr gratisdrickande pÄ gÄng.
Men farbror Fritte försvinner rÀtt snabbt ur sÀndning: han faller med sin korg överbord frÄn gondolen och uppslukas av Giudecca Canals virvlande vattenströmmar. Bara hatten av halm syns guppa spöklikt under Ponte di Rialto.

Det fanns inte ens en liten vit kanin i hatten