this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Majister märkvärdig

MY STORY SPECIAL: jag tror att jag smäller av! Mingel också! Med alla pingstarna i Citykyrkan! Det är för bra för att vara sant! Hör det mogendans och groggbord till? Annars kommer jag inte.
Eller är det hingstarna jag menar? Stridshingstarna. De lär vara i ropet nu. Liksom alla riddarhjärtan.

Majistern påstår att han har ‘utmanat kultureliten och etablissemanget i Sverige’ genom att ‘komma ut’ som kristen. Inget kunde vara felaktigare. Det finns inte en människa inom vare sig kultureliten eller etablissemanget vilka de nu är som bryr sig det minsta om huruvida en tokig Majister tror på Gud eller inte. Varför skulle någon göra det? Var och en får väl tro som hon och han vill.
Om någon annan än han själv alls ägnar Majistern en tanke är det i så fall för den närmast monstruösa dumhet och enfald han representerar. Den saknar motstycke!

Komma ut som… Vad är det för dösnack? Religiösa människor kliver inte ut ur garderober. Det är det bara bögar som gör. Det börjar till och med gå lite slentrian i det också numera när det inte går en dag utan att någon kändis under stort ståhej stiger fram ur klädkammaren.
Människor som är religiösa har aldrig behövt ‘komma ut’. Sverige var katolskt från 1100-talet och bekänner sig sedan 500 år till den protestantiska läran. Det var inte förrän 1952 som det blev tillåtet att gå ur Svenska kyrkan.
Människor som är religiösa är nästan alltid tråkiga och dem har vi alldeles för många av: de finns i varje buske till ett antal av minst 6,5 miljoner och då har jag bara räknat medlemmarna i Svenska kyrkan. Även om inte alla regelbundet övervarar gudstjänsten under hejdlös gråt och med ansiktet gömt i händerna utgjorde antalet sådana besök förra året 16 369 090. Jag tycker att det är rätt många, men det tror jag inte att Svenska kyrkan gör. Men vadå: människor har andra bestyr också.

Majistern är en bluff och en bedragare. Han går att köpa för pengar och säljer sig till vem som och allra helst till dem som smickrar honom mest. En sådan person kallades bondfångare förr men när snart inga bönder finns kvar får det duga med frireligiösa att narra och bedra.

Vadå? Den blådåren kan inte skilja en katolik från en protestant och hur ‘religiös’ är man då? Han kan inte skriva heller och inte stava och sådana självklarheter som subjekt och objekt och pluskvamperfekt och predikatsfyllnad har han aldrig hört talas om.

Majisterns STORY SPECIAL är en fylleromantikers fantasier om författaren som lite lagom charmig och svajig upprorsmakare i Shelleys och lord Byrons anda. Dessvärre räckte Majisterns talang inte ens till att supa sig full så där som stadiga grabbar gör: två glas vin och sedan var det kört. Snacka om billig rebell!
Det kallas dåligt ölsinne och det hör man aldrig någon skryta med att de har. Det är lika sant som att du heller aldrig har hört någon säga du förstår, jag har ingen humor!

birro