this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Liam heter jag

Liam Norberg kallade för en tid sen pĂ„ sajten Newsmill Annika Östberg för “en svensk hjĂ€lte”. Hon har visat vĂ€rlden att hon Ă€r en av de största överlevarna som finns i Sverige, sĂ€ger Liam ocksĂ„. – FrĂ„gan Ă€r om ‘vĂ€rlden’ bryr sig.
“Hon togs ner i helvetet och verkar ha överlevt resan tillbaka.” – Det Ă€r nog riktigare att sĂ€ga att Östberg ‘tog sig’ till ett livstidsstraff i kvinnofĂ€ngelset i Corona i Californien alldeles sjĂ€lv.
Östbergs sorgliga sjĂ€lvbiografi Ă€r “en större bedrift Ă€n att vinna Ă„rets Robinson”. DĂ€rför bör Östberg bli “en förebild”. – För vem dĂ„? Östberg har bidragit till att ta tvĂ„ eller kanske tre mĂ€nniskors liv i USA. Är det nĂ„got att sĂ€rskilt framhĂ„lla och se upp till? Har Sverige inget bĂ€ttre att komma med?
Liam har sjÀlv varit knarkare men sÀger att han har slutat nu. Det Àr svÄrt att tro nÀr man lÀser det han skriver.
Liam presenteras i artikeln som “författare och f d filmstjĂ€rna”. Sanningen Ă€r att Liam har skrivit en skitdĂ„lig bok om en serie misslyckade rĂ„n som han och hans kumpaner satt lĂ€nge i fĂ€ngelse för. Det finns en bok som heter Liam ocksĂ„, rĂ€tt och slĂ€tt. Men den har inte han skrivit. Det har en spökskrivare gjort. FĂ„ mĂ€nniskor minns i dag Liams skĂ„despelarkarriĂ€r och vilka usla rullar han medverkade i. Innan polisen kom drev Liam Ă€ven en kampsportbutik tillsammans med Paolo Roberto. Han Ă€r ocksĂ„ ‘författare’: Paolo har ‘skrivit’ en kokbok.
“Hon har troligtvis fört ett dolt krig innanför murarna i decennier. LĂ€ngtat efter frihet […].” – Det vill nog alla som sitter i fĂ€ngelse: komma ut. Men… gĂ„r alla ut i krig pĂ„ rastgĂ„rden och i fĂ€ngelsets snickarverkstad bara dĂ€rför? FĂ„r de inte stanna Ă€nnu lĂ€ngre dĂ„? Och hur ‘döljer’ man ett krig?
Den hĂ€r Ă€r ocksĂ„ bra: “Svenska folket vill att Annika Östberg skall vara en fri kvinna efter alla Ă„r i amerikanskt fĂ€ngelse. Att hon efter det att hon förflyttats till ett svenskt fĂ€ngelse tvingas fortsĂ€tta avtjĂ€na straffet visar att den svenska rĂ€ttvisan Ă€r under stĂ€ndig pĂ„verkan av amerikanska myndigheter.” – Spanar Liam efter spöken under sĂ€ngen innan han ska sova ocksĂ„?
Liam har numera “valt lagens vĂ€g” för att han “vill vara god och till nytta för samhĂ€llet”. Han kallar i dag sin tidigare grova kriminalitet för… ‘samhĂ€llskritik’. Det Ă€r det nog bara han som gör: samhĂ€llskritk uttrycks pĂ„ bĂ€ttre sĂ€tt Ă€n att klĂ€ ut sig till pajas och rĂ„na vĂ€rdetransporter.
“Den som inte kan Ă€lska ett barn kan inte Ă€lska nĂ„gon annan heller”, babblar den nu rĂ€tt anfĂ„dde Liam pĂ„. Det Ă€r inte sjĂ€lvklart att ett sĂ„dant pĂ„stĂ„ende Ă€r helt igenom sant. “Vi kan vara ett land som tar emot en sargad trasdocka och blĂ„ser nytt liv i den.” – Vem var det som kallade Liam ‘författare’? Kan det ha varit han sjĂ€lv?
Jag har ingenting emot att Östberg slĂ€pps frĂ„n fĂ€ngelset om ett Ă„r eller sĂ„: ingen mĂ€nniska ska behöva sitta inlĂ„st i 30 Ă„r. Och om hon inte hade kommit till Sverige kan det hĂ€nda att Östberg inte hade blivit utslĂ€ppt alls.
Men det trista Ă€r att Liam nog kommer att fĂ„ rĂ€tt. Östberg hinner knappt slĂ€ppas fri förrĂ€n hon sitter dĂ€r i morgonsofforna och blir en halvkĂ€ndis i ett halvĂ„r hos varje tevekanal. Sedan ska Östberg resa runt och förelĂ€sa. Och sĂ„ ska Östberg sĂ„ klart skriva en bok. Eller tvĂ„ böcker? Och en kokbok, förstĂ„s: det mĂ„ste alla som har suttit i en morronsoffa göra. Annikas ‘egen historia’ Ă€r redan skriven nĂ€r hon kommer ut. Av nĂ„gon annan. Kanske tĂ€vlar Östberg i Let’s dance Ă„r 2012 och lagar mat pĂ„ tid med tokiga Tina i Cookalong? Egen pratshow i teve nĂ€r publiken har tröttnat pĂ„ sopproten Skavlan? Med sin enastĂ„ende livserfarenhet kan Östberg sĂ€kert bli nĂ„got inom politiken ocksĂ„. Vilka hinner först: s eller kd? Jag tror att det bĂ€sta vore att lĂ€mna Östberg i fred.
Östberg har förresten redan varit med i svensk teve. SVT hann först med en dokumentĂ€r av Tom Alandh den 27 april. “Jag har betalat med mitt liv”, sa hon bland annat dĂ„. Men det har andra ocksĂ„ gjort. NĂ„gra av dem lever inte i dag.
Naturligtvis ska Östberg ha terapi ocksĂ„: kristerapi. SĂ„dan tillhandahĂ„lls allra helst av kyrkan. Den före detta knarkaren och tidigare svĂ„rt kriminelle kampsportaren Ă€r numera djupt kristen. DĂ€rför tror jag att Liam snart kan skriva titeln krishanterare pĂ„ visitkortet ocksĂ„.
Eller: VĂ€lkommen till ett annat KRIS, Annika. Kriminellas revansch i samhĂ€llet. HĂ€r Ă€r vi alla författare och filmstjĂ€rnor. Programledare och proffstyckare. Soffsittare och snedseglare. – Liam heter jag.