this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Leva som man lÀr eller Var blev Franciskus av

Det Àr snart femton Är sedan Svenska kyrkan skildes frÄn staten: det vill sÀga blev en frikyrka som alla andra sÄdana religiösa sammanslutningar och föreningar. En privat angelÀgenhet som vilket LO eller Friskis & Svettis som helst.
Precis pĂ„ samma sĂ€tt som adeln och Riddarhuset har förlorat alla sina privilegier inklusive “rĂ€tten att fritt vandra uti frĂ€mmande land, ja t.o.m. att bosĂ€tta sig utrikes, dock icke att dĂ€rvid bitrĂ€da Riksens fiender”.
DĂ€rför Ă€r det med yttersta förvĂ„ning jag erfar att det har hĂ„llits ett seminarium i Stockholm nyligen, dĂ€r en av slutsatserna var att ‘bĂ„de stat och trossamfund mĂ„ste lĂ€ra sig att kompromissa om hur samhĂ€llet ska utformas’.

Varför dĂ„? Adeln har inget speciellt att sĂ€ga till om i samhĂ€llet lĂ€ngre och kyrkan har ingenting med staten att skaffa. Vad Ă€r det alltsĂ„ staten och trossamfunden ska lĂ€ra sig att ‘kompromissa om’? Svenska kyrkan och de andra samfunden Ă€r ju sĂ„ att sĂ€ga inte part i mĂ„let.

Jag rĂ€nner inte runt och krĂ€ver ‘tolkningsföretrĂ€de’ till vem Jesus Ă€r eller vilka de tre mĂ€nnen i den brinnande pizzaugnen var. SĂ„nt rackartyg fĂ„r kyrkan och de olika samfunden sköta bĂ€st de gitter.
DÄ bör inte de som tror lÀgga sig i sÄnt som inte angÄr dem heller. Statens affÀrer och pÄ vem eller vad jag inte tror. SÄna saker.
Kallas Àven respekt. Och den gÄr inte omkring i svindyra sidenslipsar och sponsrade svidar nÀr den Àr ute och reser eller dricker gratis pÄ biopremiÀrer och Friends Arenas VIP-lÀktare.
NÀr jag Àr ute och reser bÀr jag alltid kostym. Jag Àr en ambassadör för mig sjÀlv. Jag Àr stolt över mig sjÀlv. Ja, du hör ju!

pizza2

Det mesta Bibeln lÀr oss Àr att mÀnniskor slog ihjÀl varandra för glatta livet dÄ ocksÄ. Det Àr ett slaktande utan slut: ingenstans utom kanhÀnda i Snorre Nordiska kungasagor dör fler mÀnniskor Àn i Bibeln.
Jag har för mig att det finns ett fattigdomsideal i Bibeln ocksÄ. Det gjorde det i alla fall nÀr jag först lÀste den. Desto mÀrkligare dÄ att höra den ivrigt bokstavstroende Majistern ideligen stoltsera med hur mÄnga hÀrliga miljoner hans bolag omsÀtter.
Det Àr vÀl med det som med det dÀr fikat och den dÀr ostmackan Majistern lovade de fattiga och hemlösa i Björns trÀdgÄrd och Vita bergen. Det har gÄtt över ett Är nu och snart Àr det redan vinter igen.

birro

DÀrför Àr ocksÄ Majisterns med fleras aggressiva och hotfulla ansprÄk pÄ att ensamma tolka Skriftens ord och kÀnna Jesu avsikt och innersta mening desto mer obehagliga.
Det Ă€r i den meningen inte de kristna som Ă€r ‘förföljda’ i vĂ„rt land och de har inte varit det pĂ„ i alla fall de senaste tvĂ„hundra Ă„ren. Det Ă€r vi andra som Ă€r förföljda av dem som tror − att de sitter inne med alla svaren.
I andra Ànden kan det hÀnda att det Àr de som sitter dÀr med Svarte Petter i alla fall.

petter3