this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Le Prix Nobel de littérature 2014 s’appelle… Patrick Modiano

Den franske författaren Patrick Modiano tilldelades alldeles nyss årets Nobelpris i litteratur. Jag erkänner att jag inte har läst några böcker av Modiano fast jag kanske borde ha gjort det. Et puis après: när läste du själv något av Rudolf Eucken och Henrik Pontoppidan och Pearl Buck senast fast de också fick Priset för mycket längre sen?
Jag hoppas att Modiano är en värdig pristagare. Kanske är han det: han är i alla fall fransman.

modiano

Att årets pristagare är fransman tolkar den alltid sig själv närmast Majistern så, att det är hans egen favorit jämte Tranströmer och Mort Walker tråkmånsarnas tråkmåns Marcel Proust som har fått Priset eftersom han imiterar Majisterns sublimt kolsyrade litterära stil fast Majistern annars innerligt avskyr allt som är franskt och då behöver ingen ligga sömnlös mer i namnlös vånda över vem som kommer att belönas av gubbarna och gummorna i Akademien nästa år!

birro

Om du snabbar på och sätter ett bett på den obskyra spelsajt Majistern tvingas skriva åt för att får mat på bordet nu när han har fått sparken från Bladet och Bollkalleklubben i lattjolajbankanalen kan det hända att du i alla får pengarna tillbaka om ett år.

Modiano är den elfte franske nobelpristagaren i litteratur sedan Priset började delas ut 1901. Inget land har fått fler: bara Tyskland och USA hamnar någorlunda i närheten med åtta var och så Sverige förstås med sju men det är inte mer än rätt för det är i alla fall vi som har hittat på Priset.

Fast jag tycker förstås att Blaise Cendrars och Modianos privatlärare i geometri sic Raymond Queneau också kunde ha blivit utmärkta.

alfred