this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Klarar sig lika bra utan

Jag tÀnker inte sÀcka ihop bara för att jag Àr senior: spela golf och bridge fast jag inte kan, flÀta korgar och mÄla fÀrgblind akvarell.
Jag tÀnker söka den ledigförklarade tjÀnsten som alla mullvadars generalsekreterare i stÀllet. De kan behöva nÄgon som bevakar deras svÄrt eftersatta intressen. DÄ ska jag bo stÄndsmÀssigt. I Rom vid Piazza di Spagna och de 137 trappstegen upp till Trinità dei Monti. Eller kanske pÄ Il Palatino? Det tror jag vore flott. Inga grannar som brÄkar och inga knattarnde vespor som ruinerar nattsömnen. Med Roms bÀsta utsikt ocksÄ Ät alla hÄll som finns. Fast i augusti kan det vara lite jobbigt att klÀttra hela vÀgen upp.
Jag ska inte ha nÄgon butler: det Àr för svennigt. Ingen kalfaktor heller. Jag fÄr knyta skorna och hÀmta morgontidningen sjÀlv. Om jag kör med espadrillos genomgÄende behöver jag inte ens knyta.
Men kanske en sekreterare som jag dricker kaffe med varje morgon. Det kan lÀtt bli lite ensamt annars.

137 trappsteg

Frukostlatten intar sekreteraren och jag med Goethe och Grieg, Henri Beyle och Buffalo Bill pĂ„ Antico CaffĂ© Greco alldeles runt hörnet pĂ„ Via dei Condotti. Det har legat dĂ€r i 250 Ă„r nu. Sedan promenerar vi hela halva gatan ner till Via del Corso och tillbaka igen pĂ„ motsatta trottoaren och kikar pĂ„ mĂ€rkesklĂ€der och vĂ€skor och skor i skyltfönstren hos Armani och HermĂšs och Versace, Gucci och Prada och MaxMara. Eller om vi vĂ€ljer lite enklare vintage och ‘shabby chic’ pĂ„ Piazza de’ Fiori och Via del Governo Vecchio i stĂ€llet? PĂ„ Via Borgognona tvĂ„ steg frĂ„n Condotti Ă€r det Louis Vuitton och Laura Bigotti och Dolce & Gabbana och nya stjĂ€rnan Gai Mattiolo som gĂ€ller. Men inga GraningekĂ€ngor och inga Fristads BlĂ„klĂ€der.
SÄ dags har sekreteraren informerat mig om börsindex i NYC och Hongkong, Shanghai och London och Panama. Sedan Àr hon ledig resten av dagen till nÀsta varv igen pÄ Caffé Greco.

Lattedags

Sen lunch [aldrig före klockan tvĂ„] pĂ„ Bar della Pace ett par steg frĂ„n Piazza Navona och dĂ€refter nĂ„gra tuffa eftermiddagsviner i stora glas pĂ„ L’Enoteca Antica di Via della Croce alldeles vid Spagna samt en bellini eller negroni pĂ„ Harry’s Bar lĂ€ngst upp pĂ„ Via Veneto alldeles vid Porta Pincina frĂ„n 400-talet e.Kr. före middagen pĂ„ Bolognese, Piazza del Popolo.

En martini pĂ„ Harry’s gĂ„r ocksĂ„ bra

Société LutÚce pÄ den pyttelilla Piazza di Montevecchio ett stenkast frÄn Piazza Navona Àr Roms coolaste vinbar. Och billigaste. Inga pyttesmÄ glas heller. Lite svÄr att hitta första gÄngen för piazzan Àr mer en grÀnd Àn ett torg. Men sedan blir besöken pÄ LutÚce desto fler, förstÄs.
Pizza Àter jag alltid pÄ Trevi strax bakom fontÀnen nÀr jag Àr i Rom. Via delle Muratti: den borde du ocksÄ prova.
Montecarlo pÄ Vicolo Savelli runt hörnet frÄn Navona. DÀr serverar de inget kaffe efterÄt och blir man utkastad nÀr man har Àtit klart, för att alla som stÄr i kö utanför ska fÄ plats. Det tycker jag Àr bra: att sitta och hÀnga i tre timmar över en balja java efter maten Àr bara löjligt. Mesigt. Det gör bara de som gillar tÀnda ljus ocksÄ och skriver larviga dikter om kÀrlek och mÄnsken. Vi andra skiter i hjÀrtan som bara brister. Vi gillar att se vad vi dricker.

Neptunus
Fontana del Nettuno
Piazza Navona

Dar Poeta och Ai Marmi [Ă€ven kallad L’Obitorio: ‘bĂ„rhuset’ pĂ„ grund av de smĂ„ vita marmorborden i lokalen] i Trastevere: bĂ„da Ă€r vĂ€rda ett besök. Och nĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r dĂ€r: Da I 2 Ciccioni. De tvĂ„ fetknopparna. Grappa och glass till efterrĂ€tt.

BĂ„rhuset

Till efterrÀtten

Sedan blir det dans till swingmusik Ànda till morgonen i pianobaren pÄ Gilda som inte heller ligger lÄngt frÄn Spagna. Om jag kÀnner för hip hop och house mitt i den latinska medelhavsnatten tar jag taxi till nattklubben Goa, Via Libetta. Men inte pÄ tisdagar: dÄ hiphoppar bara homosexuella pÄ Goa. Jag tÀnker att de vill vara i fred dÄ.
Om jag vill trĂ€ngas med halva Rom pĂ„ barer och uteserveringar gĂ„r jag till Piazza de’ Fiori mellan Piazza Farnese och Corso Vittorio Emanuele II och pĂ„ gĂ„ngavstĂ„nd frĂ„n min favoritbyggnad i vĂ€rlden tillsammans med Chrysler Building i NYC: Pantheon. PĂ„ ‘blomstertorget’ högg man huvudet av folk förr och brĂ€ndes filosofen och kĂ€ttaren Giordano Bruno pĂ„ bĂ„l Ă„r 1600. I dag stĂ„r Giordano staty mitt pĂ„ torget.

Sekreterare

Ja, sĂ„ blir det taxi hem just nĂ€r solen gĂ„r upp och ombyte av klĂ€der och allmĂ€n renovering innan jag smiter runt hörnet till sekreteraren och latten pĂ„ Antico CaffĂ© Greco igen. Ibland kommer jag direkt frĂ„n dansgolvet och barerna pĂ„ de’ Fiori. Det gillar inte sekreteraren nĂ„got vidare. Hon tycker att jag borde sova mer och dansa mindre.
Jag tror att sekreteraren har en fÀstman nÄgonstans Ät Cinecittà till.
Mullvadarna? – Åh, de klarar sig nog lika bra utan mig. Eller bĂ€ttre?

Klarar sig lika bra utan