this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Jag fattar det bara inte

Förr i vĂ€rlden… NĂ€r det inte fanns glasögon… Hur gjorde mĂ€nniskorna dĂ„?
Hur lÀnge har det funnits glasögon? Sedan 1200-talet, sÀger den stÀndige pÄ Stortorget i Stockholm. Men gÄr det att jÀmföra medeltidens glasögon med dem som har bÄgar av kolfiber och titan? Med glas som Àr bifokala och progressiva? SÄdana som vi har i dag?
De som var rika kunde kanske skaffa sig ett slags förstoringsinstrument att hÄlla upp framför sig nÀr de ville se lite bÀttre. Men alla andra: de som inte heller sÄg nÄgot vidare? Hur gjorde de?
Trevade sig hela stenÄldern och bronsÄldern fram med oseende ögon i ett evigt töcken med fÀrg av kokt mjölk? Hur kunde de som levde dÄ nÄgonsin fÀlla en uroxe med pil och bÄge? SÄg de oxen över huvud taget? Chansade de bara? Vad sÄg vikingarna frÄn förstÀven nÀr de seglade i vÀg över Vesterhavet för att erövra Irland och halva England? Hur hittade Ingvar och hans grabbgÀng frÄn Roslagen till Ryssland? Borde de inte ha gÄtt pÄ grund redan innan de kom till Oxdjupet?
Gustav II Adolf hade glasögon. Men tyvĂ€rr hade han glömt dem i tĂ€ltet den dĂ€r dagen i november 1632. Eller om han hade tappat bort dem? Hade de gĂ„tt sönder? Det var dĂ€rför han red vilse en vĂ€rdelös morgon pĂ„ en lerĂ„ker utanför LĂŒtzen. Och hamnade i fel sĂ€llskap.
Osis? Gustav borde ha stannat i tÀltet i stÀllet. Med en kanna rhenskt och kanske lite annat ocksÄ. Och vÀntat till dimman hade lÀttat.

Gustav Adolf: inne i dimman

François Villon testamenterade sina glasögon till den domare som en gÄng dömde honom till vatten och nÄgra brödkanter i en rÄttinvaderad fÀngelsehÄla i Paris före galgen. SÄ att domaren skulle kunna lÀsa lagen bÀttre nÀsta gÄng. StÄuppsatir med snaran redan om halsen.
Men alla de andra: hur gjorde de? Och inte fanns det nÄgot elektriskt ljus heller. PÄ stenÄldern: de satt dÀr utanför sin jordhÄla och och petade lite förstrött med en pinne i en brasa. Medan de [kanske] sÄg stjÀrnorna pÄ natthimlen? NÀr de inte sov eller slog varandra i huvudet med knölpÄkar. DÄ var det nog beckmörkt mest hela tiden. Inuti mÀnniskan och utanför.
Alexander och Djingis khan: vad sÄg de frÄn hÀstryggen? Och ÀndÄ erövrade de hela vÀrlden. Utan att ha en aning om var nÄgonstans de befann sig?
Jag fattar det bara inte. Jag som har svÄrt att se Àven med glasögon.

Alexander vid Issus: rakt in i dimman?