this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Fredrika och jag

“Mycket av det som har sagt och det som har skrivit har varit viktigt och annat skulle helst vara helt osagt.”
Det Àr hobbypredikanten way out west som uttalar sig om debatten kring Lundsbergs internatskola. Meningen kunde ha varit bÀttre formulerad, men man kan inte fÄ allt.
Predikanten har besökt en friskola i VĂ€sterĂ„s som drivs av Trosrörelsen aka Livets ord. DĂ€r kunde tillvaron inte vara bĂ€ttre: Pastorerna X och Y “ingav trygga och mogna intryck” och rektor Z “utstrĂ„lade klara och fasta ledaregenskaper”.
Se dĂ€r, din dummer, hur en RIKTIG skola ska skötas! En frĂ„ga bara: vad anser predikanten borde “vara helt osagt” i debatten efter de senaste avslöjandena om pennalism och misshandel vid Lundsberg?

Predikanten minns med förfÀran forna tiders skola med alla den tidens vedervÀrdigheter: socialism och kollektivism och förmyndarmentalitet. Jag vet inte hur gammal predikanten Àr. Men jag slutade skolan 1963 och i den skola jag gick förekom ingenting av sÄdana ruskigheter som predikanten beskriver.
Det var vi som tÄgade i en enda lÄng rad hela Jungfrugatan ner frÄn skolan till Hedvig Eleonoras kyrka varje Är nÀr det var avslutning efter vÄrterminen.

eleonora

Jag kan tÀnka mig att mina lÀrare var allt frÄn högerpartister till kommunister Àven om kommunisterna nog inte var sÄ mÄnga och de flesta var mer borgerliga Àn revolutionÀra. Det var pÄ den gamla goda tiden dÄ inga miljömuppar och krisdemokrater Ànnu fanns.

Feminism fanns det desto mer av i min skola. Den hade grundats av Fredrika Bremer 1861 under namnet Högre lÀrarinneseminariet i Stockholm och Äret dÀrpÄ startade Fredrika en Normalskola för flickor. PÄ seminariet har en rad framstÄende svenska kvinnor varit elever, bland annat Emilia Fogelklou och Selma Lagerlöf, Jeanna Oterdahl och Anna Maria Roos och Alice Tegnér.
SÄ gott som varenda lÀrarinna i min skola var i den ena eller andra funktionen engagerade i Fredrika Bremerförbundet som lÀmpligt nog hade sitt kansli pÄ ValhallavÀgen tvÀrs över gatan.

fredrika

Det bedrevs ingen politisk propaganda alls i min skola vare sig av den ena eller andra sorten. Vi som blev socialister fast jag ska erkÀnna att vi aldrig var sÄ mÄnga lÀrde oss socialism pÄ egen hand i böcker och genom att kuta pÄ biografen.

Predikanten mÄste ha haft en förfÀrlig otur som gick i en sÄ gammaldags skola dÀr kollektivism och förmyndarmentalitet frodades. Han kanske gick i en överbliven folkskola pÄ landsbygden: en sÄn som fanns förr och dÀr klockaren undervisade tre Ärskurser samtidigt i samma klassrum.

folkskola