this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Onda tungor

Nu Àr det dags igen. Minst en gÄng om Äret hÄller de pÄ. Talar om vilken hund som Àr smartast. Det kunde vÀl gÄ an. Men vad vÀrre Àr: lÀngst ner pÄ den dÀr listan hittar man den som Àr dummast ocksÄ. Den hÀr gÄngen Àr det en bilaga i Dagens Nyheter med rubriken Hundliv 2011 som sprider ovederhÀftiga rykten.

Bordercollien vinner alltid sĂ„dana ‘tĂ€vlingar’: klyftigast av alla hundar som finns. Han lĂ€r sig nya saker pĂ„ fĂ€rre Ă€n fem övningar och lyder nittiofem gĂ„nger eller mer av hundra pĂ„ första kommandot.
Och i botten, pÄ skamlig 79:e plats: afghanhunden. Han Äterfinns dÀr jÀmt. En afghan behöver Ättio till hundra övningar eller fler för att lÀra sig nÄgot nytt och kommer inte ens var fjÀrde gÄng pÄ första kommandot.
Än sen? Hur mĂ„nga gĂ„nger kommer du sjĂ€lv pĂ„ första nĂ€r nĂ„gon ropar?

Jag hade en alaskan malamute en gÄng: han lÀrde sig aldrig nÄgonting och kom aldrig nÀr man kallade pÄ honom. Men i Hundliv 2011 hamnar alaskan malamute pÄ femtionde plats: det stÄr att han lÀr sig nya grejer pÄ tjugofem till fyrtio övningar och lyder pÄ första kommandot hÀlften av gÄngerna eller mer. Inte min malamute, i alla fall.
Det Àr uppenbart att de pÄ Hundliv 2011 aldrig har trÀffat Anik. Men han var ÀndÄ den finaste hund jag har haft och det var Aby afghan ocksÄ. MÄste en hund gÄ i stram givakt som i Preussen förr eller nÀr hela Nordkorea paraderar framför Kim Jong Il?

Jag har haft en newfoundland och en berner sennen och en norsk Àlghund ocksÄ. RÀtt hopplösa typer de med utom Àlghunden som var mer filosofiskt lagd och för det mesta gjorde som jag ville. NÄgon Àlg hade han aldrig sett och jag tycker inte att hundar ska behöva göra det heller.
Visa mig ocksÄ den Àlg som vill möta en hund i skogen, sÀrskilt som hunden nÀstan alltid har ett gÀng dönickar med gevÀr i slÀptÄg.

Den sjÀtte smartaste hunden Àr shetland sheepdog. Jag kÀnner en sÄdan och Àr inte beredd att omedelbart instÀmma i ett sÄdant pÄstÄende. Collie hamnar pÄ sextonde plats och berner sennen pÄ tjugoandra medan newfoundland trÀngs med samojedhunden pÄ plats trettiotre.
DÀrifrÄn Àr det fortfarande mer Àn dubbelt sÄ lÄngt kvar till afghanhunden.

Jag krÀver upprÀttelse för min kompis afghanen: det kan vem som helst se pÄ utsidan att den hunden Àr ett geni. NÄgon snyggare finns inte och ingen som rör sig med större elegans heller: hundarnas Lamborghini.