this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Duger lika bra

Kung Tabbe kör pÄ tok för fort i en Ferrari frÄn Maranello i Italien och Madde lyxtröstshoppar svindyrt i NYC för glatta livet ihop med bÀstisen Lussan. Vad ska det vara bra för? Vem vill bÀra runt med en vÀska för 80 000? NÀr det finns svenska grejer som duger lika bra.
Jag tror inte att Janne höll pÄ sÄ dÀr nÀr han fortfarande hÀngde i OvanÄker. Men nu nÀr han Àr bÄde prins och hertig gör han sÀkert likadant som Kickan och svÀrpÀronen. Som en galopperande farsot?

Jag tycker att det skulle vara lag pĂ„ att sĂ€rskilt vĂ„ra kungligheter som sĂ€gs vara det finaste vi har att visa upp för en hisnande omvĂ€rld och som ideligen representerar oss i Brasilien och Brunei bara ska fĂ„ anvĂ€nda produkter som Ă€r tillverkade i Sverige. Eller Ă„tminstone sĂ„dana som med nĂ„gon anstrĂ€ngning kunde kallas ‘svenska’.
KlĂ€der frĂ„n Algots och H&M och Polarn & Pyret. Skor frĂ„n Örebro, men de kanske inte tillverkas lĂ€ngre? Om Algots och skofabrikerna i NĂ€rke inte finns mer? DĂ„ fĂ„r MĂ„dan rycka in och starta om: hon gillar ju smĂ„företag bĂ€st av allting nĂ€st efter att regera. Det hinner hon nu nĂ€r hon inte Ă€r stĂ€llföretrĂ€dande mer.
Beluga och BigMac Àr förbjudna för dem som representerar Sverige mest. Falukorv och pitepalt och ostakaka frÄn SmÄland duger bra och kan serveras i BlÄ hallen nÀr det Àr nobelkalas ocksÄ. Raggmunk och rÄrakor, lapskojs och nÀvgröt och den underskattade sluringen.

Inte i den kungliga taffeln

Inga Ferrari mer och inga Porschar, som Kalle P kan krascha pÄ skoj varje helg. SAAB och SAS Àr det som gÀller frÄn och med nu nÀr det ska ut och Äkas. En SAAB med alkolÄs, sÄ klart. Men dÄ kommer vÀl Hon och Han aldrig över bron vid Tappström mellan Lovön och Ekerö i MÀlaren. Lika bra, kanhÀnda?
NÀr de i alla fall Àr ute och flaxar och flyger behöver de inte knuffas med den andra boskapen i turistklass. Ekonimiklass Àr tillÄtet för Bernadotter med angelÀgna uppdrag utomlands. Men inte first class: det Àr för dyrt.
Jag har bara flugit i första klass en gÄng i mitt liv. Med PanAm för hundra Är sedan frÄn ARN till JFK. Men det var för att en före detta skolkamrat till mig var flygvÀrdinna pÄ just den flighten och flyttade mig frÄn tourist till first. Jag flög till USA i trÀskor och fransiga jeans och hade nÀstan lika lÄngt hÄr som jag har i dag.

Ready for take-off

Resten av lyxpassagerarna dÀr framme tisslade och tasslade i Ätta timmar över Atlanten: vem kan det dÀr vara som har sÄ konstiga klÀder nÀr han flyger? Han skulle passa bÀttre lÀngst bak. Det Àr nog en kÀndis. En rockstjÀrna, kanske? SkÄdespelare? A famous writer? A multi millionaire gone mad??
Prins Janne fÄr sÀlja BMW:n och Madde fÄr byta sin Lexus mot nÄgot mer hemvÀvt. Nöjesresorna till NYC Àr det ocksÄ slut med: det finns fina fynd att göra pÄ bonnauktioner hÀr hemma ocksÄ samt pÄ loppmarknader i Kvikkjokk och pÄ Knivsöder i Stockholm.
NÀr Janne vill ta en nostalgitripp vid korvmojen stÄr det Sibyllas kokta med Slotts-Senap och en Pucko pÄ menyn.

Helfel vid hovet

Man blir lika full pĂ„ Starkbock och Östgöta SĂ€des som pĂ„ Jack Daniels och Elefantöl. Telefonen behöver inte vara finsk: det finns en lur som heter Ericsson ocksĂ„, Ă€ven om det stĂ„r Sony famför numera. Annars fĂ„r det bli en apparat av bakelit frĂ„n gamla hederliga LME i Midsomarkansen. Kolsvart, en sĂ„dan som jag och alla andra vĂ€xte upp med dĂ„. Fanns Ă€ven i vitt. Innan dess talade man i en telefon med tratt.

PÄlitlig men funkar inte sÄ bra i fickan

Ut med all italiensk inredning och dansk design frĂ„n Drottningholm och Villa Villekulla pĂ„ Haga. Det finns massor av mĂ€nniskor överallt i vĂ€rlden som skĂ€r sin frukostfralla pĂ„ skĂ€rbrĂ€dan Kraftig och sover i sĂ€ngen Sultan frĂ„n Ingvars möbelsnickeri i Älmhult. Det kan Han och Hon och de nygifta & co. ocksĂ„ göra.
PÄ teveapparaterna stÄr firmamÀrkena DUX och Luxor. De enda program som visas dÀr Àr suddiga repriser av Hylands hörna och Sigges Cirkus. I svartvitt. Tellemar och Frukostklubben och kapten Ugglas gymnastiska morgonövningar Àr det enda som hörs i radio pÄ Drottningholm och Haga. Lasse Lönndahl och Gunnar Wiklund och Jokkmokks-Jokke. Violer till mor med den sjungande bonden Bertil och Gamla Nordsjön med Harry och Tycker om dej med Sylvia Vrethammar.
De kungliga ska tala engelska pÄ svenska ocksÄ. Som Carl-Henric och fru Valsdröm frÄn SollefteÄ. Knappt sÄ att man förstÄr vad de sÀger. Foppatofflor Àr ute trots namnet, men lovvikavantar Àr okej, liksom Stenis stickade slalommössa och Lill-Babs virkade grytlappar.

Svenskare finns inte

Sedan kan du och jag och alla andra losers köra japanskt eller spanskt och kolla pÄ vÄra klockor frÄn GenÚve hur lÄng tid det tar innan bussen kommer eller nÀr vi fÄr smita frÄn kneget i karusellen. Vi har skjortor och kavajer frÄn Giorgio Armani och jeansjackor frÄn Gianni Versace ocksÄ. Louis Vuitton och Tom Ford och Tommy Hilfiger. Donna Karan och Laura Biagiotti och Kate Spade. Det fÄr vi ha, för ingen vet vilka vi Àr och vi har ingenting alls att sÀga till om. Vi representerar bara oss sjÀlva, och efter ett alltför generöst intag av Campari frÄn Milano knappt ens det.

Aldrig Kungl. hovlev.

Pingvinernas frackar luktar av krill och guano och rosé: de Àr sydda i rasande snöstorm och minus 85 pÄ Hopplöshetens udde. Borgar för kvalitet: tuffare kan det inte bli.

FrackskrÀddare