this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Caligula says it’s OK

Sicket dösnack! Pantheon på Piazza della Rotonda på Marsfältet i Rom är från början ett hedniskt tempel och uppfördes under Hadrianus regering 117−138 e.Kr åt alla de romerska gudarna, vilket också namnet berättar.

birro

Arkitravens latinska inskrift M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT lyder i översättning “Marcus Agrippa, son till Lucius, lät uppföra byggnaden under sitt tredje konsulat” och syftar på den äldre byggnad från 27 f.Kr. och som nu är försvunnen.

Fältherren och administratören Marcus Vispanius Agrippa levde mellan åren 63 och 12 f.Kr. Han var bästis med kejsar Augustus och tillhörde med Maecenas den inre krets som utformade republikens övergång till kejsardöme. Agrippa grundade den kejserliga flottan och som amiral vid Actium år 31 säkrade han slutsegern över Marcus Antonius och Kleopatra. Bland hans många byggnadsverk kan nämnas Maison Carrée i Nîmes och alltså det första Pantheon i Rom.
Agrippa var vid sin död imperiets näst mäktigaste man. Genom sitt tredje äktenskap, med Augustus dotter Julia, blev Agrippa anfader till bland andra Varulvens kejsarfavorit och alla tiders värsting Caligula aka Gajus Julius Caesar Germanicus 12−41 och den bångstyrige Nero.
I verkligheten är Caligula naturligtvis en av de för eftervärlden mest misskrediterade och förtalade personer som har levat: så elak som de säger att han var kan ingen människa vara. Varulven kräver rättvisa åt Caligula: han var ingen liten skitstövel! I alla fall ingen större stövel än varje annan romersk kejsare.

caligula

Varulven räknar Pantheon i Rom som en av världens vackraste byggnader tillsammans med Chrysler building i NYC, men det mest storslaget magnifika byggnadsverket av alla är nog den 274 meter långa och 49 meter höga akvedukten Pont du Gard från slutet av första århundradet före Kristus över floden med samma namn 20 kilometer nordöst om Nîmes i södra Frankrike. Vem tror du det var som byggde?

aqueduct

Det är bara charteramatörer som flockas på turistfällorna kring Piazza Rotonda. Den som är mer hemtam i Rom än Majistern dricker sitt vin billigare och bättre på mer avskilda osterior och trattorior eller kanske ännu hellre ett diskret beläget caffé på en inte alltför frekventerad bakgata.

agrippa