this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bunta ihop dom och slå ihjäl dom

Dödshjälp eller eutanasi (av grekiskans eu ‘gott’, ‘väl’ och thanatos ‘död’) innebär en lugn död som inte föregås av smärta, ångest eller annan plåga. Begreppet används inom den medicinsk-etiska analysen om sådana åtgärder som någon som vårdar en svårt och obotligt sjuk person vidtar i avsikt att påskynda döendet och därmed förkorta den sjukes liv.
Läkarassisterat självmord är olagligt i de flesta länder. Undantag är Schweiz, Nederländerna, Belgien och delstaterna Oregon och Washington i USA.
I Sverige är läkarassisterat självmord inte kriminaliserat, så länge den avgörande handlingen som leder till dödsfallet utförs av patienten själv.

Nu har den notoriske Majistern läst att man i Belgien “vill kunna erbjuda aktiv dödshjälp till svårt sjuka barn”. Detta misstolkar den helt och hållet omoraliske bondfångaren bakslugt och med sina egna egoistiska motiv så, att “man då också i statens namn vill kunna erbjuda döden åt något äldre barn när de slungas in i tonårens melankoli och tungsinne”.
Ja visst, som att kuta till vårdcentralen och be om lite dödshjälp bara för att tjejen har gjort slut eller att man inte fick mer än 0,1 på högskoleprovet.
Att hjälpa barn dö är synonymt med mord, mullrar den dömande och oabarmhärtige också. Det borde han be varje människa som har varit i en sådan ohygglig situation om ursäkt för.

Det är obegripligt att Bladet publicerar sådan medveten och uppenbar förvrängning av fakta: att vara obotligt sjuk är inte detsamma som att vara en depprockare på fyllan som råkar vara lite ledsen just i dag. Det är en förolämpning mot de svårt sjuka barnen och deras föräldrar att påstå något sådant.

Vad alltihop har med ‘lönsamhet’ att skaffa är förstås lika obegripligt. Idioten menar väl inte att samhället tar livet av människor för att de inte är produktiva längre! Hur skulle det gå till? Då skulle det ju inte finnas några… pensionärer.

Resten av Majisterns idiotiska krönika går i den här stilen: För på gränsen till det eviga mörkret skjuts en pil av ljus rakt in i våra hjärtan. Som ljudet från när några församlade samtidigt vänder blad i Bibeln. Fjärilens vingar en tidig morgon i Maj. Ett leende. En varm hand.
Fy fan, vilket förbannat känslopjunk! Förbjud skiten!

Jag är den stolte ägaren till åtskilliga volymer av la Bibliothèque de la Pléiade som ges ut av det franska bokförlaget Gallimard och där landets främsta författare och poeter presenteras, nästan alltid med sina œuvres complètes. I la Bibliothèque de la Pléiade är pappret också bibeltunt.
Jag har burit med mig den överlägset ouppfostrade pojkpoeten Arthur Rimbauds samlade i mer än ett halvt sekel. Det låter aldrig när jag bläddrar i den som när en pil av ljus skjuts från det eviga mörkret rakt in i våra hjärtan.

arthur