this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bristvara och Karl för sin hatt

Vad betyder den hÀr meningen? Vad Àr det författaren försöker sÀga, fast han inte riktigt kan? Det blir ju bara löjligt nÀr nÄgon anvÀnder ord som han inte förstÄr innebörden av.

“[..] den omfattande kritik som framkommit pĂ„ olika dialektala sĂ€tt.”

Med ordet dialekt avses en lokal variant av ett sprĂ„k, ett bygdemĂ„l. Dialektal betyder ‘prĂ€glad av dialekt’: ett dialektalt uttal. Det kan Ă€ven i en allmĂ€nnare betydelse anvĂ€ndas om sĂ„dant som avser dialekt(er): dialektala skillnader.

I motsats till dialekter talar man inom sprÄkvetenskapen om sociolekter som Àr det sÀtt en sÀrskld samhÀllsklass uttrycker sig pÄ, slang och idiolekter: en individs egna, unika sprÄkbruk eller enbart brist pÄ sprÄkkunskap.

Menar författaren att kritik har framförts pĂ„ olika dialekter: det vill sĂ€ga skĂ„nska och östgötska, hĂ€rjedalska och Ă€lvsbymĂ„l etc? DĂ„ Ă€r det vĂ€l enklare att skriva ‘frĂ„n olika hĂ„ll (i landet)’ eller ‘frĂ„n flera (pingst)församlingar runt om i landet’ eller nĂ„got sĂ„dant? DĂ„ förstĂ„r alla direkt.

PĂ„ olika dialektala sĂ€tt? Vi fĂ„r nog mer tala om idiolekt hĂ€r, i den snĂ€vare betydelsen ‘brist pĂ„ sprĂ„kkunskap’.

SĂ„ hĂ€r uttrycker sig ocksĂ„ den översittare och ynkrygg (vilket ofta Ă€r identiska begrepp) som har startat en debatt som han inte lĂ€ngre kan hantera eller styra. Tabbe ville vĂ€nda blad i ett skogsbryn i det inre av vĂ€stra Götaland en gĂ„ng och Majistern tjatar ideligen om ‘tolkningsföretrĂ€de’ (som nĂ€r det anvĂ€nds pĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r ett av det svenska sprĂ„kets fulaste ord) nĂ€r han menar att det Ă€r han och ingen annan som bestĂ€mmer vilka Ă„sikter som fĂ„r framföras. Det Ă€r ungefĂ€r lika rakryggat.

“Jag har sagt mitt i den hĂ€r diskussionen. Jag lĂ€gger detta bakom mig nu och tillsammans vill jag sikta framĂ„t. Jag önskar ocksĂ„ att alla lĂ€sare respekterar min vĂ€djan att INTE kommentera denna bloggtext. Debatten Ă€r över för min del.”

Tillsammans med vem (eller vilka) vill bloggaren sikta framÄt? Beats me, men nu har i alla fall jag struntat i författarens vÀdjan och ÀndÄ kommenterat hans enfaldiga stycke.

tabbe