this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bortom sans och förnuft

Majistern skryter med att han aldrig har strĂ€vat efter att vara objektiv. Han tror att detta Ă€r nĂ„got efterstrĂ€vansvĂ€rt och att det gör honom till en ‘finare’ för att inte sĂ€ga ‘noblare’ mĂ€nniska.
I sjĂ€lva verket Ă€r det den obegĂ„vade ynkryggens sĂ€tt att slippa ifrĂ„n allt ansvar för det han sĂ€ger och skriver. Med en varudeklaration som Ă€r sĂ„ tömd pĂ„ allt sitt innehĂ„ll borde Majistern hĂ„lla kĂ€ften jĂ€mt och sĂ€rskilt vid vite förbjudas att kalla sig ‘expert’!

“Jag har ingen utbildning. Jag har inte gĂ„tt nĂ„gon skola, jag har sĂ„ledes en frihet att formulera mig hur jag vill.”
Majistern menar alltsĂ„ att den som har gĂ„tt i skola och utbildat sig inte har ‘friheten att uttrycka sig [i skrift] som han eller hon vill’? Det har vĂ€l alla mĂ€nniskor rĂ€tt att göra?
Majisterns pĂ„stĂ„ende Ă€r över huvud taget utomordentligt enfaldigt. Det Ă€r vi som bĂ„de har gĂ„tt i skola och Ă€r utbildade som har ‘friheten’ att uttrycka oss som vi vill: dĂ€rför att vi VET HUR MAN GÖR och vad saker och ting heter pĂ„ svenska och flera andra sprĂ„k.
Det vet inte Majistern. DĂ€rför saknar han den ‘friheten’, eftersom det i hans ledsamma fall kan komma ut vad nonsens som helst av hans tafatta försök att ‘formulera sig’.
Egentligen vet jag inte varför jag skriver det hÀr. Majistern har ju ÀndÄ ingen möjlighet att förstÄ vad sÄdana subtila synpunkter handlar om.

Majistern har en gĂ„ng kallat nyĂ„rsafton för ‘amatörernas kvĂ€ll’. Det var den kvĂ€ll ‘alla braksvennar i trĂ€ningsbyxor blev aspackade’. Bara inte Majistern. Han drack kvĂ€llen FÖRE nyĂ„rsafton!
PÄ nyÄrsafton var Majistern skakig och grÄtfÀrdig. DÄ bröt han ihop framför barillareklamen pÄ teve och bankade i vÀggen till grannarna nÀr amatörerna började festa redan pÄ eftermiddagen. SÄ dÀr som bara proffsen gör!

För inte lĂ€nge sen var ‘ledighet för amatörer’. Den sortens mĂ€nniskor verkar inte uppskattas mycket av Majistern. Men nu sĂ€ger han ovĂ€ntat att “ord Ă€r för poeter och amatörer”. Är ‘amatörer’ och poeter sĂ„ledes likvĂ€rdiga? Eller Ă€r alla braksvennar i trĂ€ningsbyxor som inte fattar att man ska dricka kvĂ€llen före och inte supa skallen av sig varje nyĂ„rsafton och alla semesterlediga mĂ€nniskor som ligger i dum sand och brĂ€nner sin hud
 poeter?

Ordet ‘amatör’ kommer av franskans amateur â€˜Ă€lskare’ och avser en person som utan att ha det som yrke Ă€gnar sig Ă„t en viss verksamhet, till exempel en konstart eller en vetenskap.
En amatör Ă€r motsatsen till professionell. Inte sĂ€llan har ordet bibetydelsen ‘bristande skicklighet’.

Vad menar Majistern? Vad pratar han om? Jag förstÄr det inte, och Ànnu vÀrre Àr att han uppenbarligen inte gör det sjÀlv heller.

PĂ„ Kvitter kallar Majistern krönikan för ‘en hyllning till supportern’. I sjĂ€lva verket Ă€r texten ett oblygt lovtal till honom sjĂ€lv. LĂ€saren vill helst lĂ€gga sig ner och grĂ„ta.

Arma fotbollskanalen.se som har fÄtt överta denna oövertrÀffade trÀskalle frÄn BoulevardBladet!

amatör