this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Än till påska?

Jag tror inte att jag klarar det i år: julborden blir bara fler och fler och fler. Jag kunde inte hänga med i julbordsrejset i fredags och lördags, för mitt tidningsbud slarvade då. Eller strejkade, jag vet inte. Men nu är han tillbaka igen, och det är jag också.
Restaurang Scandic Hasselbacken på Djurgården i Stockholm kör klassiskt “på landet mitt i stan”. Det gör Djurgårdsbrunn och Bockholmen också: där får man julborda länge “i lantliga miljöer”. Jag tänker att Stora Skuggans Wärdshus på Norra Djurgården kan erbjuda något liknande.
Tyrols vilda julbord låter nästan farligt och Junibackens för barnsligt. Radisson Blu Strand Hotel vid Nybrokajen och Mälardrottningen Yacht Hotel & Restaurang vid Riddarholmskajen. Måste man ha flytväst på då? Hos Pontus by the sea bordar jag “under världens högsta julgran”. Vad är det för ett jävla påhitt? Och med barr innanför kragen?
På Kvarnen på Knivsöder julbordar alla som håller på Bajen. Dit vågar jag nog inte gå, för då kan det hända att jag krockar med M: hon kanske tycker att det vore lite… genant att möta farsan bland senapssillar och sallader när hon är ute och rumlar med B & M & S &c? Det hade jag tyckt på min tid om min mamma hade kommit in på Tennstopet och KB, Sturehof och gamla Löwenbräu när jag och mina kompisar visade oss på styva linan för flickor och drack öl som värst.

Inget ställe för morsor

På Winterviken lockar en lockig kock som heter Aïoli med bord för upp till 400 personer och Trattoria Romana på Mälartorget i Gamla stan dukar upp “ett stort rustikt klassiskt julbord”. Trattoria Romana? Jag påstår inte att de inte kan det. Men på en italienare vill jag äta italienskt också.
Annars kan jag lika gärna gå på Restaurant de Gare de l’Est bredvid Kungliga Tekniska Högskolan: där käkar man wallenbergare och raggmunk med lingon i neonljus som levde man på 30-talet. Nästan otäckt härligt. Jag tror att jag går dit nästa gång jag kommer till stan. Jag släpar med mig S och M och lilla lyxlangaren A. Så får de också se och uppleva hur det är att äta mitt i funktionalismen.

Med Roslagsbanan utanför

Sundby Gård i Huddinge och Hågelby Gård i Botkyrka, Siggesta Gård på Värmdö och Stallmästaregården vid Brunnsviken i Haga. Långholmens Wärdshus och Carlshälls Gård på samma holme: de kanske jag kan klara av på samma dag?
Många bord flyter omkring på havet också: m/s Cinderella avgår från Strandvägen kajplats 14 och m/s Saga Lejon tillhörande det stolta rederiet Royal Stockholm Cruise Line kastar loss från Skeppsbron kajplats 106. Saga har lekhörna för barnen också. Jag ska fundera på saken, men bara om det finns ett bollhav att hoppa i. I Jungfrusund står bordet på backen, men jag kan åka båt dit från stan.

Känd holme förr Elias Martin 1787

Och så har vi alla kineser och japaner och koreaner. Till och med en libanes. Chopsticks och Shogun och Nam Kang med flera.
Har alla restauranger julbord? Några måste väl finnas där man inte konfronteras med välkomstglögg och ett dignande bord? Vi som bara vill ha en campari och soda eller en gin och tonic eller kanske endast en simpel stor stark: ska vi vara hemlösa från slutet av november till jul?
Förresten inser jag ju nu att om jag ska hinna äta alla de där borden får jag, som de sjunger i visan, hålla på “än till påska”. Så länge får jag inte sitta ens på Djurgårdsbrunn.
Ett alternativ kan vara en “klassisk köttbullstallrik” på IKEA. Inte så fasligt dyr heller.

I stället för bord?