this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

100 Ă„r? Eller bara 75?

Mellan vilka Ă„r varade ‘1800-talet’? Hur lĂ„ngt var ‘1900-talet’? Jag kan med lika stor rĂ€tt som de som alltid bara rĂ€knar med tvĂ„ nollor i slutet pĂ„ Ă„rtal hĂ€vda att 1800-talet Ă€r vĂ€rldens lĂ€ngsta Ă„rhundrade: det inleddes med stormningen av ett fĂ€ngelse i Paris den 14 juli 1789 och slutade med ett mord pĂ„ en tronföljare i Sarajevo den 28 juni 1914. Och första vĂ€rldskrigets utbrott samma Ă„r.
Och 1900-talet dÀrmed kanske det kortaste: det pÄgick i cirka 75 Är och upphörde med Berlinmurens fall 1989 samt kommunismens sammanbrott överallt i Europa under de följande tvÄ Ären.
2000-talet börjar med att tvÄ flygplan kraschar in i World Trade Center pÄ Manhattan i NYC den 11 september 2001.
Visste Strindberg om att han en gĂ„ng var ‘70-talist’ innan litteraturvetenskapen satte klorna i honom? Bör vi kalla Lars Forssell ‘40-talist’ eller ‘50-talist’?

Minns vi Ànnu vad det var som blev kvar i det förra Ärtiondet och inte fick följa med in i 2000-talet? Windows 95? Vattenfestivalen? Beavis and Butthead? Galne Gunnar? Vem saknar Popsicle och Spice Girls i dag?

Kniiip! – HjĂ€lp, Ă€nda frĂ„n forntiden!

Det Ă€r inte i första hand en frĂ„ga om hur Ă„ren följer efter varandra – utan om hur enskilda hĂ€ndelser pĂ„verkar mĂ€nniskors sĂ€tt att uppfatta vĂ€rlden. VĂ„ra förestĂ€llningar förĂ€ndras inte som av sig sjĂ€lva dĂ€rför att ett Ă„r övergĂ„r i ett annat – utan dĂ€rför att nĂ„gonting intrĂ€ffar som Ă€r av omvĂ€lvande betydelse under en lĂ€ngre tid för oĂ€ndligt mĂ„nga fler mĂ€nniskor Ă€n bara de nĂ€rmast inblandade.

End of the 90’s