this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tolstoj

Jag har skrivit flera gÄnger om vilken bok jag tycker Àr den bÀsta jag har lÀst. Malcolm Lowrys mardrömslika Under the Volcano och Michail Bulgakovs lika omtumlande MÀstaren och Margarita Àr de jag nÀmner oftast.
Fast egentligen Àr det löjligt: a mission impossible. Det finns mÄnga böcker jag tycker Àr bÀst. Det gör nog du och de flesta andra ocksÄ.
Men om man ser till ett samlat författarskap över en lĂ„ng tid… jag tror att Lev Nikolajevitj Tolstoj Ă€r oövertrĂ€ffad bland alla vĂ€rldens författare.
Björne och Brunner och Birger fÄr svÀlja förtreten och tugga pÄ ett surt svenskt vinterÀpple.

Krig och fred, förstÄs. Jag har tre slitna och nötta böcker hemma, men de gÄr inte att lÀsa lÀngre: jag har lÀst sÄ mycket att de har fallit ihop av anstrÀngningen.
Jag har letat lÀnge efter samma upplaga, Forumbibliotekets tre volymer frÄn 1964, och i översÀttning av Hjalmar Dahl. Men de finns inte att fÄ tag pÄ lÀngre. Forumbiblioteket Àr vÀck i bokhandeln.
Och kan du tÀnka dig: en gÄnga hade jag alla böcker i Forumbiblioteket hemma. Men det har jag inte mer. Jag har inte ett enda exemplar kvar: de fina böckerna stÄr i andra bokhyllor i dag.
Men vi ska inte glömma Kreutzersonaten och Ivan Iljitjs död heller. Oförglömliga lÀsupplevelser. Och flera andra böcker Tolstoj skrev.

Hajar’u?