this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Sedan la Lars pÄ

I dag lÀser vi överallt i tidningar och talas det hela tiden i teve om 40-talister och 60-tatlister och om en massa andra -talister. Men dÄ gÀller det nÀstan alltid mÀnniskor i allmÀnhet. Hur illa vissa -ister med pappas pengar bÀr sig Ät i Visby och i BÄstad och pÄ Stureplan i Stockholm.
Men den hÀr sortens etiketter anvÀndes tidigast av konst- och litteraturkritiker för att beskriva en författares eller konstnÀrs tillhörighet i en epok. Strindberg Àr nog det bÀsta svenska exemplet. Ingen har varit mer -ist Àn han. Strindberg var allt frÄn 70-talist till 90-talist. PÄ 1800-talet. Beroende pÄ vem som skrev och vilka av hans verk man syftade pÄ.
Det var bara Strindberg som inte hade en aning om allt det dÀr. För pÄ hans tid fanns inte begreppet -ist.
Lars Forssell har i litteraturhistorien framstÀllts som en av Sveriges mest framstÄende 50-talister. Men vad var han egentligen? Lars debuterade 1949 med diktsamlingen Ryttaren. Borde han inte vara 40-talist dÄ?
Jag stĂ€llde frĂ„gan i ett radioprogram en gĂ„ng. Njaa. Ă„Ă€h, vet inte riktigt. Beror pĂ„ hur man ser det. Svarade snilleblixtarna som medverkade. Beror pĂ„ hur man ser det? Det gör det vĂ€l inte?
Dagen efterĂ„t ringde Lars mig och sa: Det var som fan. HĂ€r har jag gĂ„tt hela livet och trott att jag var 50-talist. Och sĂ„ Ă€r jag… 40-talist. Precis som Dagerman. JĂ€ttebra. Nu kan man dö ordentligt. Tack ska du ha!
Och sÄ hördes i luren Lars hÀrliga skratt, lÄngt nerifrÄn magen: Kluck kluck kluck! Sedan la Lars pÄ.
Det Àr sÄdana ögonblick man aldrig glömmer. Som man aldrig vill glömma.

Ingen 50-talist